Ρέθυμνο: Έρχεται σφράγισμα των καταστημάτων που παραβιάζουν το ωράριο μουσικής

Πρέπει να διαβάσετε

Η αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επιχειρηματιών με όρους και κανόνες που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού κέντρου της πόλεως του Ρεθύμνου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, που για μια ακόμα χρονιά είναι αντιμέτωπη με παραβατικές συμπεριφορές από επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του δήμου σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας της μουσικής στα καταστήματά του, αλλά και σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ωράριο μουσικής στα καταστήματα σε ισχύ είναι απόφαση της Κοινότητας Ρεθύμνου σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα επιτρέπεται να έχουν μουσική στους εξωτερικούς χώρους έως τη 1 τα ξημερώματα, ενώ στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τις 3 το πρωί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

Η απόφαση αυτή της Τοπικής Κοινότητας ουσιαστικά ανακαλεί όποιες προηγούμενες παρατάσεις που είχαν δοθεί σε καταστήματα και υπερισχύει για αυτό και καλούνται όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να συμμορφωθούν με την παραπάνω απόφαση.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου, συζητήθηκε το θέμα της ανάκλησης των παρατάσεων ωραρίου που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις, παλαιότερα από της επιτροπή Ποιότητας Ζωής (και πριν την απόφαση της Κοινότητας Ρεθύμνου) και κατέστη σαφής η υποχρεωτική εναρμόνισή τους με την πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής παρόντες ήταν και επιχειρηματίες, ενώ όπως τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κυκλοφοριακών Θεμάτων, Θωμάς Κρεβετζάκης, τους παραδόθηκε η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου σε σχέση με την υποχρέωση τους να εναρμονιστούν με την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως σε νέα συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, διάστημα κατά το οποίο στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες θα έχουν ενημερωθεί για τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους αλλά και τις κυρώσεις, θα οριστικοποιηθούν τα δεδομένα και όσα καταστήματα δεν συμμορφώνονται θα σφραγίζονται για πέντε ημέρες. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης θα ακολουθείται η διαδικασία της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

«Βάση του νόμου οι επιχειρηματίες έπρεπε να έχουν μια ενημέρωση. Για όσες επιχειρήσεις είχαν άδεια παράτασης ωραρίου πριν την απόφαση της τοπικής κοινότητας, εξηγήσαμε στους ιδιοκτήτές τους ότι πλέον πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στην απόφαση της τοπικής κοινότητας, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα μπορούν να παίζουν μουσική στους εξωτερικούς χώρους έως τη 1 τα ξημερώματα και στους εσωτερικούς χώρους ως τις 3 το πρωί. Ταυτόχρονα έπρεπε να παραλάβουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για να είναι πλήρως ενημερωμένες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εφεξής όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και θα σφραγίζονται. Ως το τέλος του μήνα, θα γίνει μια ακόμα συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής για να οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση και να ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Κρεβετζάκης.

Παράλληλα, ήδη από αύτη την εβδομάδα ξεκινούν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο συστηματικοί έλεγχοι για τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο το οποίο έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις τη φετινή χρονιά θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών δημιουργώντας παράλληλα μια αναρχία και μια αταξία που δεν αρμόζει σε ένα ιστορικό κέντρο.

Είχε προηγηθεί πριν δυο εβδομάδες επιτόπιος έλεγχος από κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ και τον αντιδήμαρχο στα στενά της παλιάς πόλης όπου έγιναν συστάσεις στους επιχειρηματίες και σε κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκε να αφαιρεθούν είτε τραπεζοκαθίσματα, είτε εμπορεύματα εφόσον αυτά καταλάμβαναν χώρο μεγαλύτερο από όσο επιτρέπει η άδειά τους.

Πλέον σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη η περίοδος χάριτος έληξε και η δημοτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ιστορικό κέντρου.

«Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν έλεγχοι σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά για αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και θα επιβληθούν πρόστιμα και παραβάσεις στους παραβάτες. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το πως αναπτύσσεται το επιχερείν αλλά και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που αυτή διαμορφώνεται στην πόλη μας».

Πηγήrethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα