Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι τοπικές αρχές για τα περιστατικά διασώσεων που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στην Κρήτη. Η πεζοπορία σε φαράγγια ή η ορειβασία στους ορεινούς όγκους του νησιού από άτομα χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία και εξοπλισμό έχουν κινητοποιήσει δεκάδες φορές το τελευταίο διάστημα την πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η επιχείρηση διάσωσης είχε δυσάρεστη κατάληξη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η Κρήτη κατέγραψε αριθμό ρεκόρ στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες η υπηρεσία έχει επέμβει σε 41 περιπτώσεις στην Κρήτη. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση Creta ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης.

Η πεζοπορία μπορεί να κρύβει μοναδικές εκπλήξεις από τις φυσικές ομορφιές της Κρήτης, ωστόσο «κρύβει» και πολλούς κινδύνους, όταν η εξερεύνηση άγνωστων και δύσβατων περιοχών, γίνεται χωρίς οργάνωση και δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες με τον μεγάλο όγκο των τουριστών που επιχειρεί να ανακαλύψει τις ομορφιές του νησιού σε δύσβατα μονοπάτια.

Σωτήρης Μεταξάς