Στο Ηράκλειο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

H κα Ράπτη επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Alzheimer, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η κα. Ράπτη σημείωσε πως βρέθηκε σήμερα στο νησί, για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας. «Ένα κέντρο ημέρας που είναι εξωνοσοκομειακό, βρίσκεται στο χώρο του ΠΑΓΝΗ, λέγεται Νεφέλη και αυτό το κέντρο θα εξυπηρετεί ασθενείς που θέλουν μια διάγνωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες διαταραχές, όπως και για τους συγγενείς αλλά και όσους τους φροντίζουν. Θα μπορούν να το επισκεφθούν οι πολίτες που το έχουν ανάγκη και εξυπηρετεί πάνω από 950 άτομα. Ένα κέντρο που δημιουργήθηκε στο χώρο αυτό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης που το ενέταξε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και έτσι ξεκίνησε τη λειτουργία του».

Σύμφωνα με την κα. Ράπτη, το ζήτημα της ψυχικής υγείας απασχολεί ιδιαίτερα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Γιατί είδαμε όλοι στις οικογένειες μας πόση ψυχοπιεστική επίπτωση έχει στην ψυχολογία παιδιών, εφήβων και υπερήλικων. Εκείνο που παλεύουμε στο υπουργείο υγείας με το ειδικό χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία είναι να ενισχύουμε και τις κινητές μονάδες για την ψυχική υγεία σε όλη τη χώρα, μια εξ αυτών είναι το κέντρο που εγκαινιάστηκε σήμερα αλλά ενισχύουμε και τις κινητές μονάδες για την ψυχική υγεία. Μια τέτοια μονάδα ενισχύθηκε στο ΠΑΓΝΗ και τα κέντρα υγείας του νομού που βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στον τόπο κατοικίας τους. Η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι απαραίτητο να γίνονται κοινοτικά ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να ταξιδέψει στο νοσοκομείο και να ενισχύονται και τα παιδιά. Αυτή η κινητή μονάδα έχει ενισχυθεί σήμερα με ψυχίατρο, ψυχολόγο και παιδοψυχολόγο ώστε να βοηθήσει όσους το χρειάζονται και βρέθηκαν στο σεισμό στο Αρκαλοχώρι αλλά και στις οικογένειες που βρίσκονται εκεί».

Η υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως και το περσινό διάστημα παρά το lockodown, τα σχολεία ενισχύθηκαν με ψυχολόγους. «Αυτό ευελπιστούμε να γίνει και τώρα, η ψυχική υγεία αφορά το γενικό πληθυσμό και όλους εμάς, πολλά από τα παιδιά μας πέρασαν δύσκολα στην πανδημία, είτε γιατί ήταν μακριά από τα σχολεία είτε γιατί πιέστηκαν και το είδαμε με περιστατικά που σημειώθηκαν ενδοοικογενειακής βίας και περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς που πολλά παιδιά επέδειξαν. Χρειάζεται υποστήριξη των παιδιών μας και αυτό δουλεύουμε στο υπουργείο Υγείας καθημερινά».

Κλείνοντας, η κα. Ράπτη αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας πως τα νοσοκομεία πιέζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά παντού. «Τα κρούσματα ευτυχώς, έχουν μια μείωση το τελευταίο διάστημα, όμως πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί, να εμβολιαστούμε όσοι δεν το έχουμε κάνει και με την γ’ δόση και να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας γιατί έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών. Είναι απαραίτητο αυτό. Μέχρι τώρα εκείνο που εύχομαι σε όλους είναι μια καλή χρονιά, να έχουμε ψυχική ανθεκτικότητα, συνέργεια, και θα τα καταφέρουμε». 

Η κα. Ράπτη αύριο θα βρεθεί στα Χανιά, όπου θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο και την ενίσχυση που έχει προγραμματιστεί με παιδοψυχίατρο του Κέντρου Υγείας.