Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση Ντράγκι – Διαλύθηκε η Βουλή

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε πριν λίγο την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, ενώ αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορωνοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν νωρίτερα απ΄ότι πίστευαν μέχρι το μεσημέρι πολλοί αναλυτές. Είναι πιθανόν να στηθούν οι κάλπες στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη μέρα για την Ιταλία

Το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δεκτή έγινε η παραίτηση που υπέβαλλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Στο κοινοβούλιο σημείωσε ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και το ανακοίνωσε. Αυτή τη φορά η παραίτηση έγινε δεκτή και πλέον ανοίγει τον δρόμος για εκλογές στη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Μάριο Ντράγκι καταχειροκροτήθηκε για πολύ ώρα από τους βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, τους οποίους και ευχαρίστησε. «Μερικές φορά ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν την καρδιά τους» σημείωσε.

Όλα αυτά συνέβησαν μετά την απόσυρση της στήριξης των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στο πρόσωπο του Ντράγκι. Το κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιταλία σταμάτησαν να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έλαβε χθες μόλις 95 ψήφους υπέρ του, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία χρειαζόταν 158.

Ένας δεξιός συνασπισμός αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του POLITICO, τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, αναμένεται να κερδίσουν την επόμενη εκλογική  αναμέτρηση αυτή, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του 74χρονου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στερούσε επίσης την ΕΕ από έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.

Η παραίτηση Ντράγκι σηματοδοτεί την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που επικρατεί εδώ και μήνες στην Ιταλία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των όλο και πιο διχασμένων εταίρων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού ολοένα και συσσωρεύνονταν ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Πηγή: ethnos.g

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα