Νέες έρευνες των Αρχών πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη (13/12) στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή το σκάνδαλο Qatar Gate.
Το γραφείο της Mychelle Rieu, αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφραγίστηκε από ανακριτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ενώ πηγές του κοινοβουλίου ανέφεραν ότι κατασχέθηκε υπολογιστής.
Ο ρόλος της επιτροπής είναι να «αυξήσει την ευαισθητοποίηση για συγκεκριμένες καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μεταξύ άλλων με εξωτερικούς παράγοντες.
Στο μεταξύ, η Εύα Καϊλή, βρίσκεται προφυλακισμένη και το πρωί της Τετάρτης (14/12) θα βρεθεί ενώπιον ανακριτή για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει καρατούμενη ή θα αφεθεί ελεύθερη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι», αίτημα που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό σε πρώτη φάση.
Ενώπιον των Αρχών θα οδηγηθεί την ίδια μέρα και ο σύντροφος της ευρωβουλευτού, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση.
Τα χρήματα που βρέθηκαν
Εν τω μεταξύ, φωτογραφία από τα χρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών της βελγικής εισαγγελίας για το Qatar Gate, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές της χώρας. Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ.
Ορισμένα από τα χρήματα αυτά, περίπου 150.000 σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, εντοπίστηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ενώ περί τις 600.000 ευρώ βρίσκονταν σε χαρτοφύλακα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της. Τα υπόλοιπα χρήματα εντοπίστηκαν στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
Καθαιρέθηκε η Καϊλή
Κατά τα λοιπά, η Εύα Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, με την πρόεδρο του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, να ανακοινώνει ότι η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ. Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής υπερψήφισε την πρόταση που έγινε το πρωί της Τρίτης (13/12) από τη Διάσκεψη των Προέδρων.
«Δεδομένων των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε πως η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον μια εκ των αντιπροέδρων της. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ» έγραψε στο Twitter η Ρομπέρτα Μετσόλα.
Η απόφαση για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, με 625 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, έναν να ψηφίζει κατά και δύο να απέχουν. Όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με βάση το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το Qatar Gate και την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μάλιστα, την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα.
«Ισχυρός λόγος για να αφεθεί υπό όρους»
Παράλληλα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τις κατηγορίες της ευρωβουλευτή, τόνισε ότι μεταξύ των ζητημάτων, υφίσταται και ένα πρακτικό θέμα για το συλληφθέν ζευγάρι: Το σχεδόν δύο ετών κοριτσάκι τους, ονόματι Αριάδνη, που γεννήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021.
Το παιδί από την Παρασκευή φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι του ζευγαριού, πρώην συνεργάτη της Εύας Καϊλή, στις Βρυξέλλες.
«Είναι στο σπίτι ενός γνωστού πρώην συνεργάτη της κ. Καϊλή», είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ χθες, μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι το παιδί «μένει στο σπίτι φιλικού προσώπου. Ο πατέρας της έχει πρόβλημα υγείας και αδυνατεί να το φροντίσει». Σύμφωνα με τον ίδιο ότι το παιδάκι φιλοξενείται είναι ισχυρός λόγος και ένδειξη να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή με οποιονδήποτε περιοριστικό όρο.
Οι έρευνες και οι νομικές διατάξεις για τους συλληφθέντες
Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, στην υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα.
Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με την υποστήριξη της Eurojust. Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους.
Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.
Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.
Αντόνιο Ταγιάνι: Λίγα σάπια μήλα δεν μπορούν να καταστρέψουν το Ευρωκοινοβούλιο
«Λίγα σάπια μήλα δεν μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, από το Παρίσι για το σκάνδαλο χρηματισμού που έχει συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ενωση
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε και σήμερα, Τρίτη (13/12), στην έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών για διαφθορά μελών και πρώην μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο αναλυτικά, από τη Σύνοδο για την Ουκρανία, που διεξάγεται στο Παρίσι, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε: «Λίγα σάπια μήλα δεν μπορούν να καταστρέψουν ούτε να πλήξουν την εικόνα που έχτισε, επί σειρά δεκαετιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα έπρεπε αντιθέτως να έχει περισσότερη εξουσία, αρχίζοντας από τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας».
«Καλά κάνει η πρόεδρος Μετσόλα, που υπερασπίζεται την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δηλώνει ότι είναι στη διάθεση των εισαγγελέων και θα ευνοήσει τη διαφάνεια. Υπάρχουν κανόνες που αφορούν τα λόμπι και πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. Δεν καταδικάζω κανέναν πριν από τη δίκη, αλλά όταν κάποια άτομα πιάνονται επ’ αυτοφώρω, είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι είναι εντελώς αθώα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.