Συναγερμός σήμανε την Τρίτη (26/8) κοντά σε σχολείο Πορεπάνκα στην Αυστραλία όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό ακόμη ενός.
Ένας ύποπτος φέρεται να έχει εντοπιστεί να κρατά όπλο αστυνομικού. Η αστυνομία της περιοχής αναφέρει ότι ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει και δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα και καμουφλαρισμένες τακτικές ομάδες. Ελικόπτερο επιτηρεί από αέρος την περιοχή.
«Αυτός ο άντρας είναι φυγάς και βαριά οπλισμένος» προειδοποίησε δημοσιογράφος.
⚡️UPDATE: #Australian police have confirmed that an “active incident” is under way at a property in #Porepunkah, about 300km north-east of Melbourne. Australian media say two officers have been shot dead and another has been injured. The federal police commissioner did not… pic.twitter.com/prWxHuDiJv
— Arlaadi Media (@ArlaadiMnetwork) August 26, 2025
Σύμφωνα με το ABC, η αστυνομία εκτελούσε ένταλμα σύλληψης υπόπτου για σεξουαλικές επιθέσεις.
Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης αυτοπροσδιορίζεται ως «κυρίαρχος πολίτης».
Οι κυρίαρχοι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι παράνομη και χρησιμοποιούν ψευδονόμο για να στοχοποιήσουν τους κυβερνητικούς θεσμούς.
Σε καραντίνα τα σχολεία
Οι δημοτικές Αρχές έκλεισαν όλα τα δημόσια κτήρια και τα κοντινά σχολεία μετά το περιστατικό. Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Πορεπάνκα, Τζιλ Τζίλις δήλωσε στο ABC Radio Melbourne Afternoons ότι δεν ήταν σίγουρη αν οι μαθητές θα καταφέρουν να φύγουν από το σχολείο εγκαίρως.
«Έχουμε βάλει τα παιδιά σε καραντίνα από τις 10:30 περίπου σήμερα το πρωί» ανέφερε η κα Τζίλις και είπε ότι περίπου 90 από τους 106 μαθητές ήταν στο σχολείο.
«Δεν έχουμε σχέδια για lockdown κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν χρειαστεί. Έχουμε τρόφιμα και πρόσβαση σε τουαλέτες και είδη υγιεινής» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φτάσουμε ως εκεί».
Έκλεισε το αεροδρόμιο
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι το αεροδρόμιο Πορεπάνκα έκλεισε λόγω του περιστατικού.