Με την πυρκαγιά στην Εύβοια να μαίνεται ανεξέλεγκτη, τη μάχη να μην έχει τελειώσει στη Βαρυμπόμπη και νέες φωτιές να μαίνονται σε Ηλεία και Ρόδο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση για την πορεία των πύρινων μετώπων στις 20:00.

Σε έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση στις 13:00 ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως χτες «ζήσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη», καθώς από το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, συνέχισε, έχουν καεί 12.500 στρέμματα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Ως προς τις ζημιές, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερών και 64 οχήματα μερικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιάς, από τα τέσσερα μέτωπα που έκαιγαν χτες στη Βαρυμπόμπη, σήμερα υπάρχει ένα ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση.

Όπως είπε, αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι σημειώθηκε νέα έντονη αναζωπύρωση στις Αδάμες, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, ο Ερυθρος Σταυρός, καθώς και πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κατά τη διάρκεια της νύχτας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 182 πολίτες, σε 71 περιστατικά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 442 διασώσεις/απομακρύνσεις.

Για την Εύβοια

Την ίδια ώρα, δύσκολη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς υπάρχει νέα αναζωπύρωση, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ήδη από τις 13:00, στη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Αυτή την ώρα έχουμε ενίσχυση δυνάμεων, καθώς έχουμε νέα δεδομένα με την αλλαγή των ανέμων σε βορειοδυτικούς», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως σημείωσε, στις 12:20 εστάλη SMS από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι.

Παράλληλα, η Ελλάδα έστειλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή βοήθειας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία Copernicus.

Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που στήριξε την Ελλάδα στέλνοντας πυροσβέστες και οχήματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμα πως η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες με αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πηγή: cnn.gr