Η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στο Ρέθυμνο

Πρέπει να διαβάσετε

Η πρώτη πτώση της θερμοκρασίας οδήγησε πολλούς Ρεθεμνιώτες στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης μιας και η ζήτηση τις δυο τελευταίες ημέρες αυξήθηκε σημαντικά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων, Ηρακλής Ξυδάκης, στα «Ρ.Ν.». Αν και μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό λόγω της ακρίβειας αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών, πλέον τα δεδομένα άλλαξαν και εν όψει και των γιορτινών ημερών οι παραγγελίες ξεκίνησαν.

Σίγουρα οι ποσότητες των παραγγελιών δεν είναι μεγάλες και συγκεκριμένα κατά μέσο όρο φτάνουν τα 500 λίτρα, όπως υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι, ωστόσο εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στον νομό Ρεθύμνου κυμαίνεται από 1.15 ευρώ το λίτρο έως και 1.20 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρατείνεται η κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Μαρτίου του 2023, ωστόσο αυτή θα είναι μικρότερη των 25 λεπτών που ισχύει σήμερα. Η κυβέρνηση από 1η Ιανουαρίου θα επιδοτεί κατά 15 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι αν οι τιμές του πετρελαίου δεν σημειώσουν περαιτέρω πτώση, οι παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος θα είναι «τσιμπημένες», ενώ είναι άγνωστο αν τα διυλιστήρια συνεχίσουν την έκπτωση του καυσίμου που προς το παρόν είναι σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου. Τα ακριβή ποσά (προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ), τα οποία θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά, θα οριστούν με υπουργική απόφαση. «Τις δυο τελευταίες μέρες λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας άρχισε να υπάρχει κίνηση. Υπάρχουν παραγγελίες για 300 έως 600 λίτρα, που αφορούν κυρίως μονοκατοικίες και λιγότερο πολυκατοικίες. Εκτιμούμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως να υπάρξει και πτώση αν υποχωρήσει η διεθνής τιμή».

Σήμερα η πρώτη πληρωμή για το επίδομα

Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 θα λάβουν την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Οι παλαιοί δικαιούχοι -δηλαδή όσοι επιδοτήθηκαν και πέρυσι- θα λάβουν στις 21/12 ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο.

Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ πέρσι έκαψαν φυσικό αέριο δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,85 ευρώ το λίτρο έως 1,89 ευρώ ενώ το κίνησης από 1.72 ευρώ το λίτρο έως 1.75.

 

Πηγήrethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα