Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατέθεσε ψήφισμα για την εξαίρεση εργαζομένων της Περιφέρειας Κρήτης (Τεχνικές Υπηρεσίες και Εργοτάξια) από τη χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, προκειμένου να συζητηθεί στην αυριανή (22/1) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
“Με ΚΥΑ και αντίστοιχο ΦΕΚ 3-9-2025, εντάσσονται -και πολύ σωστά- ως δικαιούχοι ανθυγιεινού επιδόματος οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής εργατοτεχνίτες, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτροτεχνικοί. Ωστόσο, εξαιρούνται εργαζόμενοι των ίδιων κλάδων και ειδικοτήτων σε αντίστοιχες υπηρεσίες, τεχνικές και εργοτάξια των υπολοίπων Περιφερειών, που εκτελούν αντίστοιχες αρμοδιότητες και εργασίες.
Για παράδειγμα, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, στα αντίστοιχα τμήματα με αντίστοιχους κλάδους, εκτελούν κατά πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα εργασίες συντήρησης επαρχιακού οδικού δικτύου, ασφαλτόστρωσης, οδοποιίας, αποκατάστασης στηθαίων ασφαλείας, κοπή και άρση επικίνδυνων δέντρων, λειτουργίας φωτεινής σηματοδότησης, ηλεκτροφωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και αντλιοστασίων, καθώς και εργασίες συντήρησης μηχανημάτων, οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια το εν λόγω επίδομα το έπαιρναν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, που παρείχαν αυτές τις εργασίες στις Περιφέρειες.
Ταυτόχρονα, ενώ είναι γνωστό σε Υπουργείο Εσωτερικών και Περιφερειακές Αρχές της χώρας ότι αρκετές από τις παραπάνω αναφερόμενες εργασίες, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της κρισιμότητας των αρμοδιοτήτων για το κοινωνικό σύνολο, εκτελούνται και από υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων και μάλιστα κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, δεν δίνεται η δυνατότητα ένταξής τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μετά από έκδοση της σχετικής βεβαίωσης του οικείου προϊσταμένου κάθε μήνα, πρόβλεψη που υπήρχε στην προϋπάρχουσα ρύθμιση του άρθρου 98 του ν. 4483/2017.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ασφάλεια, την προστασία, την υγεία και σε τελική ανάλυση την ίδια τη ζωή των εργαζομένων με βάση τη λογική του «κόστους-οφέλους» και προχωρά ακάθεκτα, με όλο και πιο στυγνό τρόπο, στην εξοικονόμηση κονδυλίων στο όνομα της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Άλλοθι σε αυτές τις κυβερνητικές επιλογές έχουν δώσει, σύμφωνα και με τα λεγόμενα στη Βουλή της υφυπουργού Εσωτερικών κατά την απάντησή της σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, οι ελλιπείς αναγραφόμενες αρμοδιότητες τόσο στον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας, όσο και στα περιγράμματα θέσεων των εργαζομένων στις εν λόγω υπηρεσίες.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζουμε ότι το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δεν είναι δώρο που δίνεται προαιρετικά, αλλά αφορά τη φθορά, τους όρους καταστροφής της υγείας του εργαζόμενου απ’ όπου και προκύπτουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες αποκατάστασής της και
Ζητάμε να αποφασισθεί ότι:
1. «Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης απαιτεί να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των εργαζομένων σχετικών κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε εργοτάξια και Τμήματα Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, όπως και των άλλων Περιφερειών σε όλη την Επικράτεια, και εκτελούν τις σχετικές αρμοδιότητες, ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος, όπως οι συνάδελφοί τους στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και όσων εκτελούν εν τοις πράγμασι τις εν λόγω εργασίες. »
2. Θα αποσταλεί σχετικό έγγραφο – αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Διαρκή Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες προσθήκες στην καταγραφή αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών στον Οργανισμό και στα Περιγράμματα θέσεων, ώστε να αποτυπώνονται οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εργασίες.”.


