«Ψευδαίσθηση» ότι θα υποχωρήσουν τα κρούσματα με τα νέα μέτρα – Τα προηγούμενα κύματα «δείχνουν» lockdown

Πρέπει να διαβάσετε

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να ανατρέψουν την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. «Ουσιαστικά στοχεύουν στο γκρουπ των μη εμβολιασμένων ανθρώπων, έτσι ώστε να καταφέρουμε να τους προστατεύσουμε όσο γίνεται περισσότερο έτσι ώστε να μην καταλήξουν σε εντατικές και σε θανάτους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και εξήγησε πως το μόνο εργαλείο που θα μπορούσε να ανακόψει την αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ένα lockdown, είτε αυτό εφαρμοστεί γενικά είτε τοπικά σε περιοχές που εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα «Το συνολικό επιδημιολογικό φορτίο δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους μέτρα, το γνωρίζουμε όλοι. Χρειάζονται οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Το έχουμε ζήσει αυτό τα δύο τελευταία χρόνια. Το μόνο εργαλείο που είναι αποτελεσματικό για να ανακόψει τέτοιου είδους αυξήσεις είναι αυτό. Δυστυχώς επίπονα, κοστοβόρα, αλλά είναι το μόνο εργαλείο», ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα αυτή τη στιγμή ζει την χειρότερη επιδημιολογική συνθήκη από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται -ευτυχώς- σε όλους τους δείκτες λόγω των εμβολιασμών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εγκατεστημένη βάση ενεργών κρουσμάτων η οποία είναι η μεγαλύτερη που είχαμε από την αρχή της πανδημίας. Είναι ότι χειρότερο έχουμε αντιμετωπίσει. Και ο λόγος που ακόμα δεν είναι δραματική η κατάσταση είναι γιατί έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων ειδικά σε ευαίσθητες ηλικίες, άνω των 60. Αλλιώς πραγματικά θα ήταν μια πολύ δραματική κατάσταση», δήλωσε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, δηλώνοντας ότι χωρίς lockdown είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του τρέχοντος κύματος κορωνοϊού και ακόμη δυσκολότερο να ελεγχθεί. «Ξέρουμε ότι τέτοιου είδους κύματα κρατάνε 2 έως τρεις μήνες, κορυφώνονται και μετά αρχίζουν να πέφτουν αλλά η κορύφωσή τους και η μείωση ξεκινάει αφού αρχίσουν να εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Τουλάχιστον αυτό έχουμε δει από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα που ζήσαμε. Σε αυτή την περίπτωση που έχει διακηρυχθεί ότι δεν θα παρθούν περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί αυτό το κύμα, δηλαδή πότε θα σταματήσει να αυξάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Η άλλη λύση, αν δεν παρθούν περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι αν αρχίσουν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, ή η τρίτη περίπτωση να μολυνθεί όλος ο κόσμος ή να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Μόνο τότε θα ελεγχθεί το παρόν επιδημικό κύμα».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία ότι με αυτά τα μέτρα σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες θα υποχωρήσει το κύμα της πανδημίας. «Σίγουρα είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν ξέρω πως έχει καλλιεργηθεί και από ποιους. Είναι λάθος γιατί οδηγεί και σε εφησυχασμό. Μακάρι να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση αλλά θα ήθελα να θυμίζω τα προηγούμενα επιδημικά κύματα πόσο χρόνο κράτησαν και τι είδους οριζόντια μέτρα πήραμε για να τα καταφέρουμε να τα περιορίσουμε. Δηλαδή τώρα με τόσο μεγάλη εγκατεστημένη βάση με τόσο επιθετικό στέλεχος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το ινδικό και χωρίς οριζόντια μέτρα, πως περιμένουμε ότι θα μειωθούν τα κρούσματα», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως αν είχε εμβολιαστεί ένα ποσοστό του πληθυσμού μεγαλύτερο του 80% δεν θα μιλούσαμε για πανδημία αλλά για μια ενδημική κατάσταση, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η επιστημονική κοινότητα δεν περιμένει πως ο ιός θα εξαφανιστεί αλλά πως θα επιτευχθεί ένας τρόπος ώστε η ανθρωπότητα να μπορεί να ζει με τον ιό σε ελεγχόμενα επίπεδα. «Ο κορωνοϊός δεν ακολουθεί το εποχιακό σχήμα της γρίπης. Δηλαδή την γρίπη ξέρουμε ότι έχουμε να την αντιμετωπίσουμε κάποιους μήνες το χειμώνα. Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει ότι μπορεί αν προκαλέσει επιδημικά κύματα σε όλο το διάστημα του 12μηνου, ακόμα και στη μέση του καλοκαιριού. Οπότε αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η άμυνά μας μετά την πάροδο του εξάμηνου φαίνεται να μειώνεται θα έχουμε συνεχώς ένα κομμάτι του πληθυσμού που θα είναι ευαίσθητο. Η ελπίδα μας είναι ότι θα περιοριστεί σημαντικά η κυκλοφορία του ιού, όντας όλοι εμβολιασμένοι, ή έχοντας όλοι νοσήσει και να έχουμε νοσήσαντες σε ανεκτά επίπεδα για την κοινωνία μας. Νεκρούς επίσης θα συνεχίσουμε να έχουμε και ανθρώπους στην εντατική αλλά σε πολύ μικρότερους αριθμούς. Η ελπίδα ότι θα εξαφανιστεί δεν υπάρχει».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος επανέλαβε τη σημασία του εμβολιασμού ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. «Αν δε είχαμε αυτό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς. Ούτε καν θέλω να το φανταστώ, θα ζούσαμε τις εποχές του Μπέργκαμο και άλλων τραγικών καταστάσεων. Είναι Θεού δώρο αυτό το εμβόλιο που μας παρουσιάστηκε, ελπίζω και με τον συνδυασμό φαρμάκων που θα έρθουν μέσα στο 2022 να μπορέσουμε να το ελέγξουμε λίγο καλύτερα ώστε πραγματικά να μπορούμε να ζήσουμε με αυτό το φαινόμενο».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα