Την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, με βάση τα στοιχεία των λυμάτων για το ιικό φορτίο, περιέγραψε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, η σημερινή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης δεν είναι καλή, αλλά ήταν αναμενόμενη. Παρόλο που η εικόνα των λυμάτων από το διάστημα 24 Μαϊου έως και 20 Ιουνίου έδειχνε πτωτικές τάσεις, ωστόσο από τις 28 Ιουνίου και μετά σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

«Τα Χανιά ακόμα αντιστέκονται», σημείωσε η κα. Ψαρουλάκη, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ιικού φορτίου οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, και στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και πρόκειται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και στις αυξημένες νοσηλείες στα νοσοκομεία του νησιού.

«Το ευχάριστο είναι ότι στο Ηράκλειο παρατηρείται μια αποκλιμάκωση, γεγονός που σηματοδοτεί ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί. Το ίδιο ισχύει και για το Ρέθυμνο, το οποίο όμως μας εκπλήσσει συνεχώς. Στα Χανιά με μια καθυστέρηση ξεκινά η αύξηση, η οποία θα αποτυπωθεί τις επόμενες εβδομάδες σε κρούσματα και νοσηλείες, ενώ το Λασίθι δε μας απασχολεί ιδιαίτερα, αφού πήγε πολύ καλά με τους εμβολιασμούς και δε θα πρέπει να ανακόψει», επεσήμανε η ίδια.

Σύμφωνα με την κα. Ψαρουλάκη, το Ρέθυμνο παίρνει την «πρωτιά» αναφορικά με την επικινδυνότητα, λόγω του υψηλού ιικού φορτίου που παρατηρείται.

Επιπλέον, η καθηγήτρια μικροβιολογίας τόνισε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη ξεκίνησε όταν «πετάξαμε» τις μάσκες, άνοιξαν οι δραστηριότητες και μειώθηκε ο ρυθμός των εμβολιασμών. «Ο παράγοντας του χρόνου είναι πολύ σημαντικός για τη μετάδοση του ιού. Ακόμη και ένα άτομα σε έναν κλειστό χώρο, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά παραπάνω άτομα», ανέφερε η ίδια, ενώ δήλωσε ότι ο Αύγουστος, είναι ένας μήνας που ανησυχεί τους ειδικούς, λόγω της αυξημένης κινητικότητάς του.

«Μέσα στον επόμενο μήνα θα έρθουμε όλοι σε επαφή με τον ιό», ανέφερε κλείνοντας η κα. Ψαρουλάκη, προτρέποντας τους πολίτες να μην αμελούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.