Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στην Κρήτη, έδειξαν σταθεροποίηση στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων και αύξηση στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

«Μας προβληματίζουν πολύ οι περιοχές του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου. Το προηγούμενο διάστημα είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση, και τώρα ξανά αύξηση. Ειδικά στο Ρέθυμνο, κάτι συμβαίνει. Ίσως έχουν χαλαρώσει. Από την άλλη, σε απόλυτες τιμές, τα φορτία του Αγίου Νικολάου, δεν είναι πολύ υψηλά», ανέφερε μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA, η καθηγήτρια μικροβιολογίας, Άννα Ψαρουλάκη.

«Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη», πρόσθεσε η κα. Ψαρουλάκη, τονίζοντας ότι απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Η ίδια, παραδέχτηκε ότι η πανδημία που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο, θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «πανδημία της κόπωσης», από την οποία προκύπτουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων.

«Υπάρχουν εκείνοι που τηρούν τα μέτρα, οι οποίοι όμως είναι ευάλωτοι και καταθλιπτικοί, υπάρχουν εκείνοι που αδιαφορούν, διότι βλέπουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, και τέλος υπάρχουν εκείνοι που αντιδρούν», εξήγησε η καθηγήτρια μικροβιολογίας.

«Ο κόσμος όμως πρέπει να καταλάβει ότι σύμφωνα με την ιστορία, οι πανδημίες τελειώνουν με δύο τρόπους: με τη φυσική ανοσία και με τα εμβόλια», δήλωσε η κα. Ψαρουλάκη, η οποία διευκρίνισε όμως ότι κοινωνικά, οι πανδημίες τελειώνουν όταν ο κόσμος πάψει να φοβάται τον ιό, και μάθει να ζει μαζί με αυτόν.

Κλείνοντας, η κα. Ψαρουλάκη αναφέρθηκε και στα επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, εξηγώντας ότι φέτος, δε θα απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά αντιθέτως θα είναι πιο «ανοιχτά» προς την κοινωνία.

«Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση των πολιτών, με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, εξαιτίας των τεστ και των εμβολιασμών. Η ενημέρωση των πολιτών ισούται με αποτελεσματικότητα στην τήρηση των μέτρων», τόνισε κλείνοντας η κα. Ψαρουλάκη.