Ψαλτοπούλου στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον κορωνοϊό από τα εμβόλια

Πρέπει να διαβάσετε

Από έξι έως εννέα μήνες διαρκεί κατά μέσο όρο η ανοσοπροστασία που προσφέρουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, βάσει των δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές για τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Για έναν υγιή ενήλικα τα αντισώματα θα μπορούσαν να κρατάνε περισσότερο, ίσως πάνω από έναν χρόνο αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και αν πάσχει από άλλα νοσήματα. Πάντως από ότι φαίνεται και την επόμενη χρονιά θα δοθούν επαναληπτικές δόσεις εμβολίου, ωστόσο, καθένας θα μπορεί με μία εξέταση αντισωμάτων να γνωρίζει μέχρι πότε είναι καλυμμένος» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, για τη φετινή χρονιά είναι καλυμμένοι όσοι έχουν εμβολιαστεί, με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες πολιτών. Αυτές οι εξαιρέσεις αφορούν παχύσαρκα άτομα, ηλικιωμένους άνω των 70 ετών που δύσκολα κάνουν αντισώματα και όσοι πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με ανοσοκαταστολή όπως άτομα με αιματολογικές κακοήθειες, ρευματοπάθειες κλπ.

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, καθώς τα αντισώματά τους έχουν δημιουργηθεί ήδη μία φορά, έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και με μία δόση εμβολίου μπορούν να φτάσουν σε πολύ καλή κάλυψη.

Η κα. Ψαλτοπούλου επισήμανε παράλληλα ότι «είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα μπόρεσε να βρει αυτά τα εμβόλια και πιθανόν να φτιαχτούν σε μερικούς μήνες από τις ίδιες εταιρείες και άλλα τα οποία θα πιάσουν και τις νέες μεταλλάξεις όπου εντοπίζονται, όπως η βρετανική μετάλλαξη σε εμάς. Τα εμβόλια νέας γενιάς θα είναι πιο αποτελεσματικά τα επόμενα δύο χρόνια».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι με τα εμβόλια η επιστήμη προσπαθεί να φτάσει πιο γρήγορα στην ανοσία σε σχέση με την προσπάθεια του ιού να μεταλλαχθεί. «Προσπάθειες έχουν γίνει και με τη φαρμακευτική αγωγή των νοσούντων αλλά τώρα μιλάμε για πρωτογενή πρόληψη και έχει αποδειχθεί ότι χώρες εμβολιάζοντας μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους αρχίζουν να φτάνουν σε μια κανονικότητα, όπως το Ισραήλ, η Αγγλία. Προσπάθεια όλων όμως πρέπει να είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερου πληθυσμού τη γης», τόνισε.

Όσο για τα φάρμακα, η κα. Ψαλτοπούλου σημείωσε ότι «ήδη στα νοσοκομεία χορηγούνται κοκτέιλ φαρμάκων στους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη μέχρι οι ερευνητές να μπορέσουν να αναπτύξουν κάποιο περισσότερο στοχευμένο φάρμακο. Οι προσπάθειές τους έχουν στραφεί προς τα εκεί αυτό, ωστόσο, αυτό έχει ως συνέπεια η έρευνα για άλλες χρόνιες νόσους να πηγαίνει πίσω. Επομένως όσο πιο γρήγορα βρούμε κάποιο φάρμακο, τόσο πιο σύντομα θα συνεχιστούν οι έρευνες και σε άλλους τομείς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα