Ψαλτοπούλου στο CRETA για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πρέπει να διαβάσετε

Διευκρινίσεις για την ευλογιά των πιθήκων που έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό» επιχείρησε να δώσει μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως ανέφερε η κα. Ψαλτοπούλου, το άγνωστο είναι ανησυχητικό όμως ο γενικός ο πληθυσμός έχει ελάχιστη πιθανότητα να κολλήσει αυτή τη στιγμή. «Οπότε θεωρείται ότι διατρέχουμε ελάχιστο κίνδυνο και η επιστημονική κοινότητα έχει τον τρόπο να σταματήσει την αύξηση των κρουσμάτων πρώτη και γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Σε 20 χώρες, 200 περίπου περιστατικά κυρίως στην Ευρώπη, στην Αγγλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Έχουμε εξανθήματα κυρίως δερματολογικά και η ευλογιά των πιθήκων κυρίως μπορείς να κολλήσει από τα εξανθήματα, από στενή επαφή όπως επίσης και από το αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή μετακίνηση μεγάλων σταγονιδίων από τον ασθενή σε κάποιο στενό του πρόσωπο και από αντικείμενα όπως π.χ. οι πετσέτες».

Πρόσθεσε δε, πως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν θεωρείται ότι γίνεται εύκολα αλλά «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εξάπλωση στις ευρωπαϊκές χώρες γιατί αυτή η νόσος ήταν ενδημική σε περιοχές της Αφρικής αλλά δεν είχαμε δει ξανά αυτή την εικόνα. Η μεταδοτικότητα υπάρχει όταν φαίνονται τα εξανθήματα. Ο ασθενής να επικοινωνήσει με το γιατρό αλλά και να απομονωθεί στο σπίτι διότι περίπου 15-20 ημέρες χρειάζεται μέχρι να ιαθεί αυτή η δερματολογική βλάβη, το θετικό είναι ότι δεν έχουμε κανένα θάνατο παγκοσμίως σε αυτή την αύξηση των περιστατικών».

Όσον αφορά το εμβόλιο, η κα. Ψαλτοπούλου εξήγησε πως η ευλογιά εξαφανίστηκε και τα άτομα που έχουν συνήθως ένα σημάδι από τον εμβολιασμό είναι αυτά που μάλλον έχουν καλή ανοσία ως προς την ευλογιά των πιθήκων. «Δεν υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα είναι λογικά για τα άτομα που νοσούν και για τις στενές τους επαφές. Προφανώς αν το επιθυμεί κάποιος όπως και το υγειονομικό προσωπικό που ασχολείται με το συγκεκριμένο νόσημα».

Η κα. Ψαλτοπούλου εξήγησε πως τα εμβόλια μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίδονται στις χώρες ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορούν οι πολίτες να βρουν στα φαρμακεία ή σε ένα κέντρο όπως γίνεται με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει διασπορά εύκολη άμεσα από άτομο σε άτομο, ακόμη περισσότερο τα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί δεν φαίνεται ότι έχουν συνέχεια το ένα με το άλλο. Αυτό θα μπορούσε να επινοήσει ότι το νόσημα να έχει διασπαρεί σε περισσότερο κόσμο, γι’ αυτό έχει πάει σε διαφορετικές χώρες. Τι οδήγησε και υπάρχει τέτοια εξάπλωση, έστω και σπάνια αλλά υπάρχει, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να βρει τον κατάλληλο τρόπο να την σταματήσει» τόνισε.

Η κα. Ψαλτοπούλου ανέφερε πως η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε και η ευλογιά έχει νικηθεί. «Ένα ίσως και θετικό που μπορεί να μας έχει φέρει η πανδημία είναι ότι όλα αυτά τα περιστατικά σπανίων νοσημάτων φτάνουν στις πρώτες γραμμές της ενημέρωσης, διότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και το έχουμε πληρώσει ως παγκόσμιος πληθυσμός. Αυτό πλέον μετά την πανδημία, φτάνει ως πρώτο ή δεύτερο θέμα».

Κλείνοντας, η κα. Ψαλτοπούλου σημείωσε πως οι ερευνητές παγκοσμίως ψάχνουν τα δεδομένα και δεν ανησυχούν για το ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μια πανδημίας όπως του κορωνοϊού. «Έχουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση ως προς τον εμβολιασμό και τις οδηγίες, πράγματι χρειάζονται καλύτερες απαντήσεις και εγρήγορση ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε συμπτώματα και να σταματήσουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα