Ψαλτοπούλου στο CRETA: Ανησυχία για ανοσολογική διαφυγή εξαιτίας της Όμικρον 2

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εντοπισμό της νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού, έδωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως εξήγησε, για την ώρα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον 2. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τη διαδοχική εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού είναι η ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή να μην τις καλύπτουν τα εμβόλια.

«Μαζεύουμε στοιχεία για αυτήν την υποπαραλλαγή», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια η πορεία της πανδημίας έχει δύο ενδεχόμενους δρόμους να διασχίσει. «Είτε η Όμικρον θα οδηγήσει σε μείωση θανάτων και νοσηλειών σε ΜΕΘ. Είτε θα έρθουν και άλλες καινούριες μεταλλάξεις που ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή την προσπάθεια».

Αναφερόμενη στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, η κα. Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι για να αρθούν θα πρέπει πρώτα να έχει υπάρξει σταθεροποίηση κρουσμάτων και νοσηλειών. «Πρέπει να δούμε μια ύφεση, η οποία θα φανεί πρώτα σε λύματα και μετά σε κρούσματα».

Κλείνοντας η ίδια υποστήριξε ότι ενδεχομένως να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο για τον κορωνοϊό, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη. Σε κάθε περίπτωση όμως τόνισε ότι για την προστασία από την Όμικρον είναι απαραίτητη η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό και η τέταρτη στους ανοσοκατεσταλμένους.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα