Ψάχνουν λύση για την εγκατάσταση 5.000 φιαλών υγραερίου στη Φοινικιά

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έγκριση εγκατάστασης της υπαίθριας αποθήκης φιαλών υγραερίου στην περιοχή της Φοινικιάς, για την οποία μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και το ΤΕΕ ΤΑΚ με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και το υπουργείο Ενέργειας χαρακτηρίζει την εγκατάσταση επικίνδυνη για την κατοικημένη περιοχή.

Το θέμα επανήλθε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή το έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με τους κατοίκους της περιοχής να ζητούν ανάκληση της διοικητικής πράξης για χρήση γης που εκδόθηκε από την Πολεοδομία.

Το δημοτικό συμβούλιο τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων και ο δήμαρχος Ηρακλείου συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί της Τρίτης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κατοίκων και των παρατάξεων του δήμου αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία.

«Τέθηκε ο προβληματισμός των ασφαλιστικών δικλίδων σε τέτοιες εγκαταστάσεις βάσει μιας ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε το 2020, και σύμφωνα με την οποία από 10 τόνους που προέβλεπε πήγε ξαφνικά στους 49 τόνους, χωρίς να αλλάξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες. Είναι λοιπόν μια ποσότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι. Μπορεί να έχουμε πολλά θύματα σε περίπτωση ατυχήματος», σημείωσε μετά την σύσκεψη ο κ. Ταβερναράκης.

«Προσπαθήσαμε να έχουμε μια επαφή με το υπουργείο, μιλήσαμε με τον γ.γ. κ. Μπακογιάννη. Όλες οι άδεις που έχουν εκδοθεί και από την Πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου και από την Περιφέρεια είναι νόμιμες επομένως υπάρχει ένα θέμα στο πως θα μπορέσουμε να χειριστούμε το θέμα και πως θα αναδείξουμε το θέμα, να έχουμε μια απάντηση από το υπουργείο ώστε να αλλαχθεί ο νόμος, είτε να μειωθούν οι τόνοι είτε να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που να εξασφαλίζουν ότι θα αποφευχθεί ένα ατύχημα μεγάλων διαστάσεων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ , ο οποίος αμέσως μετά την σύσκεψη είχε επικοινωνία και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένονται πλέον οι σχετικές απαντήσεις.

Όπως δήλωσε στο Creta24 ο μηχανολόγος μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου κ. Κώστας Ξυλούρης, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής κατοίκων στη Φοινικιά η εγκατάσταση αφορά περίπου 49 τόνους υγραερίου και σύμφωνα με την αλλαγή που έχει γίνει στο νόμο είναι νομότυπη, ωστόσο οι κάτοικοι αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη. «Σε περίπτωση ατυχήματος τραγωδίες σαν το Μάτι ή τα Τέμπη θα είναι -ας μου επιτραπεί η έκφραση- παιχνιδάκι», σημείωσε ο κ. Ξυλούρης και συμπλήρωσε πως «Μιλάμε για ένα κίνδυνο που είναι ασύλληπτου μεγέθους και έκτασης. Αν μια φιάλη των 10 κιλών μπορεί να καταστρέψει μια οικοδομή διώροφη, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει σε μια περίπτωση ατυχήματος ντόμινο με 5.000 φιάλες στο ύπαιθρο».

«Απαιτούμε να μην υλοποιηθεί αυτή η εγκατάσταση διότι σε περίπτωση ατυχήματος είναι απίστευτη η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει. Σε μικρή απόσταση υπάρχει μια σειρά από βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ένα ατύχημα που μπορεί να προκληθεί, θα δημιουργήσει ολική καταστροφή», τόνισε ο κ. Ξυλούρης. «Παρά το γεγονός ότι είναι νομότυπο, δεν σημαίνει ότι μπορεί και πρέπει να γίνει η εγκατάσταση εκεί. Θα πρέπει οι εγκαταστάσεις να γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα