Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Οι εργασίες της πρώτης προπαρασκευαστικής συνάντησης για τη δημιουργία στην Κρήτη Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία) πραγματοποιούνται από σήμερα Πέμπτη 5 έως την Δευτέρα 9 Μαΐου στο Ηράκλειο, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ Κρήτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης σημείωσε πως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου, που θα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θα συνδέεται ακαδημαϊκά με το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ανήκει στον ομογενή καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, Στέφανο Κάλη. «Η ιδέα ξεκίνησε από τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard του Στέφανου Καλή, που είναι 3ης γενιάς Έλληνας Αμερικής και μιλάει αλλά και γράφει καλύτερα από εμάς, όπως και τα παιδιά του. Επειδή εμπλέκεται πολύ με την ιατρική υγείας πολλά χρόνια τώρα, το είχε σαν θέμα στο μυαλό του και τελικά είναι όραμα ζωής για εκείνον, αλλά θα πρόσθετα όχι μόνο για εκείνον, αλλά για την Ελλάδα και όλη την ανθρωπότητα».

Εξήγησε δε, πως ως στόχο έχει την ανάδειξη των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, ενώ η επιλογή της Κρήτης έγινε επειδή η κρητική διατροφή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο παράδειγμα υγιεινού τρόπου ζωής που αντανακλά τις προαναφερόμενες αξίες.  

«Μέσω κοινών γνωστών ξεκίνησε η γνωριμία μας από τον Σεπτέμβριο, εγώ προσπάθησα να του μεταφέρω τις αξίες της εταιρίας, τη φιλοσοφία του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη και είδε πραγματικά ότι η Grecotel, είναι ο μοναδικός συνεργάτης που θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα του, γιατί συμβαδίζει με τις αξίες του προέδρου και ιδρυτή της εταιρίας κ. Δασκαλαντωνάκη. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται ότι ξεκίνησε τη δραστηριότητα του με τον αδερφό του Τάκη, πριν μπει στα ξενοδοχεία, σαν έμπορος λαδιού οπότε έχει ζήσει από πολύ κοντά και σε προσωπική εμπειρία τον κόπο, τον μόχθο των αγροτών όλα αυτά τα χρόνια. Είχε ασχοληθεί παράλληλα με ένα εργοστάσιο γάλακτος και αμέσως μετά, έχοντας όλες αυτές τις προσωπικές εμπειρίες, αφού κατάφερε από τα πρώτα χρόνια της Grecotel, να την ταυτίσει με την ποιότητα και πάντα ήθελε σαν φιλοσοφία να προσφέρει τα καλύτερα στον πελάτη, γιατί θεωρεί και θεωρούσε πάντα τα ξενοδοχεία σαν επέκταση της φιλοξενίας στο σπίτι του και σαν Κρητικός που όλη η Κρήτη φημίζεται αλλά ιδιαίτερα ο κ. Δασκαλαντωνάκης, που είναι φιλόξενος με όλους τους συνεργάτες και τους πελάτες, σκέφτηκε ότι το πιο σημαντικό πράγμα στον άνθρωπο, είναι η υγεία. Γι΄αυτό είχε το όραμα της δημιουργίας του βιολογικού κτήματος της Grecotel, την Agreco Farm, ώστε να προσφέρει στους πελάτες λαχανικά και σαλάτες βιολογικής καλλιέργειας, το λάδι να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα στα ala cart τμήματα να είναι βιολογικό ελαιόλαδο» τόνισε ο κ. Καλαϊτζιδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έτσι… έσμιξαν οι δρόμοι και έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η Grecotel με τα 40 ξενοδοχεία που έχει σήμερα σε 12 από τους καλύτερους προορισμούς της Ελλάδας, με αρκετούς συνεδριακούς χώρους, – γιατί εκτός από τους άλλους σκοπούς του Κέντρου ένας πρωταρχικός, είναι η πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν και αμέσως μετά λειτουργία 365 μέρες, που είναι και στόχος της κυβέρνησης σε επιλεγμένους προορισμούς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Amirandes» της εταιρείας Grecotel, που αποτελεί κεντρικό partner του Κέντρου καθώς πρωτοπορεί στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα μέσω του βιολογικού κτήματός της Agreco στο Ρέθυμνο.

Στις εργασίες θα λάβουν μέρος σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης της διατροφής, της εκπαίδευσης και του υγιεινού τρόπου ζωής, που θα ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις σχετικά με το υπό δημιουργία Κέντρο, αλλά και την προετοιμασία διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Cretan Lifestyle», ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Ανάμεσα στις σπουδαίες προσωπικότητες που θα έρθουν στην Κρήτη, θα βρίσκεται και η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου, η ομάδα της οποίας ολοκληρώνει μια μελέτη και θα τη δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα, για την χείριστη κατάσταση διατροφής των Κρητικών, όχι μόνο των παιδιών που είναι νέα αλλά και των ηλικιωμένων. «Η κρητική διατροφή, ο τρόπος ζωής δηλαδή των παππούδων μας, επιστημονικά έχει αναδειχθεί ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, για μακροζωία και λιγότερα προβλήματα με καρδιά. Είναι η κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής, επίσης άλλη μια επισήμανση, ο όρος ίσως να μην είναι ο σωστότερος. Μπορεί οι λαοί γύρω από τη Μεσόγειο να χρησιμοποιούν κοινά υλικά αλλά οι ποσότητες διαφέρουν πάρα πολύ και ενώ η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι κάτι το σημαντικό μέσα στην κρητική διατροφή των παππούδων μας, υπάρχουν λαοί που λόγω θρησκείας τους απαγορεύεται».

O κ. Καλαϊτζιδάκης σχολίασε πως η εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Κέντρου, όχι μόνο στην διατροφή αλλά για να περάσει και η γεωργία όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε επίπεδα καινοτομίας. «Το πολύ σημαντικό που έχει να κάνει είναι ότι το κομμάτι της βιωσιμότητας είναι πολύ σημαντικό οπότε όλα αυτά τα πράγματα έρχονται να δέσουν μαζί και πάντα η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να περάσει κανείς ιδιαίτερα καινούριες τάσεις ή καινούριους τρόπους ζωής. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που ήδη έχουμε το πλαίσιο υλοποίησης του για τον επόμενο χρόνο, είναι ότι θα ξεκινήσουμε το κομμάτι του medical tourism, όπου προγράμματα θα διατίθενται, ξεκινώντας από τα ξενοδοχεία της Grecotel, με προδιαγραφές του Πανεπιστημίου του Harvard και με υλοποίηση ντόπιων ανθρώπων και ομάδων που θα έχουν εκπαιδευτεί από αυτούς και θα παρακολουθούνται από αυτούς. Ήδη για το τέλος της σεζόν υπάρχει 1,2,3 και 4 του μήνα και αυτό θα κουβεντιάσουμε μετά την άφιξη τους την αυριανή, για να ορίσουμε το συνέδριο που θα φέρει επιστήμονες και είναι το πρώτο έμπρακτο βήμα για την επιμύκηνση της σεζόν. Όλη αυτή την προσπάθεια έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης, είναι υπό την αιγίδα της όπως και το πρώτο βράδυ, απόψε είναι υπό την αιγίδα του ΕΟΤ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την υλοποίησή του Κέντρου έγινε στο πλαίσιο κλειστού συνεδρίου που πραγματοποιείται ΤΗΝ Τρίτη 3 και χθες Τετάρτη 4 Μαΐου στην Ακαδημία Επιστημών του Ποντίφικα (Βατικανό), με αντικείμενο τις αξίες του ελαιόλαδου και της μεσογειακής διατροφής.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα