Πρωτόγνωρη συχνότητα μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη – “Μας λένε ότι περιμένει αρκετός κόσμος στη Λιβύη για να ταξιδέψει”

Πρέπει να διαβάσετε

Της Φαίης Σφακιωτάκη

Προβληματισμό προκαλούν οι μεταναστευτικές ροές δια θαλάσσης που καταλήγουν στην Κρήτη από το Σεπτέμβριο του 2023 κι έπειτα, καθώς η άφιξη μεταναστών τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα αριθμητικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τις λιμενικές αρχές του νησιού, τα οποία δείχνουν ότι μέσα σε έναμιση μόλις μήνα το 2024, κι εν μέσω χειμώνα, ο αριθμός των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη απέχει λίγο από το συνολικό αριθμό του 2023.

Όπως τονίζουν στην Τηλεόραση CRETA εργαζόμενοι του Λιμενικού Σώματος, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ως προς τη συχνότητα των περιστατικών και ως προς των αριθμό των μεταναστών που επιβαίνουν στις βάρκες, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον δε φαίνεται να καταλήγουν τυχαία στην Ελλάδα.

“Έχουν μετακινηθεί από βορειότερα, επειδή πλέον δυσκολεύονται να περάσοουν δια ξηράς ή δια θαλάσσης, λόγω μεγαλύτερης φύλαξης κι έρχονται πλέον από τα νότια” ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης.

“Είμαστε συνέχεια σε μια αναμονή πότε θα ξαναέχουμε μια καινούρια καραβιά. Το ότι είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον, πάει να πει ότι δεν είναι κάτι τυχαίο. Το μοντέλο έχει αλλάξει λίγο. Αυτά τα σκάφη έρχονται για εδώ, διότι δεν έχουν αρκετά εφόδια για να πάνε σε πιο μακρινό προορισμό. Έχουν ίσα ίσα τα καύσιμά τους και λίγα νερά για να κάνουν ένα ταξίδι περίπου 180 μιλίων. Οι μεταναστευτικές ροές όταν βρίσκουν κάπου δυσκολία να περάσουν, βρίσκουν άλλες διεξόδους” πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης.

“Έχουμε τα υψηλότερα νούμερα μεταναστευτικών ροών από το 2016 και βέβαια υπάρχει και το θέμα της Γάζας και των Παλαιστινίων που κι αυτό είναι μια πυριτιδαποθήκη μεταναστευτική ή συγκεκριμένα εδώ προσφυγική. Είναι τεράστιο το ζήτημα. Πέρυσι έχασαν 3.700 άνθρωποι τη ζωή τους στη θάλασσα” ανέφερε στο Κέντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA ο Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Σταύρος Καλεντερίδης.

Στο “κάδρο” έχει μπει και η Γαύδος, με τη διαχείριση του ζητήματος εκεί να γίνεται ακόμη δυσκολότερη, αφού σε μερικές περιπτώσεις οι μετανάστες ξεπερνούν τον αριθμό των κατοίκων του νησιού το χειμώνα. Μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη ξεκαθάρισε πως οποτεδήποτε χρειάζεται να φιλοξενηθούν στο νησί μετανάστες, υπάρχει ένας μόνο χώρος. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Κόρφο, κοντά στην παραλία Τρυπητή, όπου συνήθως αποβιβάζονται, το οποίο το μόνο που διαθέτει είναι ξυλόσομπα. Στρώματα, κουβέρτες και τουαλέτες απουσιάζουν. Λιμενικός δεν υπάρχει, επομένως το βάρος πέφτει στο μοναδικό αστυνομικό που διαθέτει το νησί.

Από κοινού προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το κάθε περιστατικό. Δηλαδή ο ένας αστυνομικός που είναι στο νησί, οι αιρετοί του Δήμου, γιατί υπαλλήλους δεν έχουμε και το Λιμενικό από απέναντι, προσπαθεί να συντονίσει όλη την επιχείρηση. Από την Ύπατη Αρμοστεία μας έχουν πει ότι θα μας δώσουν κάποια είδη πρώτης ανάγκης, μερικές κουβέρτες, που είναι μια βοήθεια, αλλά μετά την πρώτη χρήση, δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθαριστούν σε πλυντήρια. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να δει το κράτος πως θα στηρίξει τη Γαύδο. Δεν μπορεί ένας αστυνομικός να το παίρνει πάνω του.”

Ως προς τη διαδρομή που ακολουθούν οι βάρκες αυτές, η Δήμαρχος σημείωσε: “Απ’ότι έχω αντιληφθεί ο προορισμός είναι η Ελλάδα. Δεν είναι η Ιταλία. Απ’ότι λένε οι ίδιοι, υπάρχει αρκετός κόσμος στη Λιβύη, στο Τομπρούκ που περιμένει να επιβιβαστεί σε βάρκες και να έρθει προς την Ελλάδα. Έχουν κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιούν την τεχνολογία και ξέρουν που πάνε. Έχει ανοίξει ένας δρόμος και πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα γεγονός.”

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος ζητάει ενίσχυση του προσωπικού, αναβάθμιση επιχειρησιακών μέσων και αγορά νέων, διότι υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν.

“Η στελέχωση αυτήν τη στιγμή είναι στο 50%. Οι Λιμενικοί Σταθμοί από μόνοι τους, με πέντε άτομα, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουν αυτόν τον όγκο εργασίας. Τον κύριο όγκο τον παίρνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων. Ως προς τα επιχειρησιακά μέσα, έχουμε ένα πλωτό μέσο στην Παλαιόχωρα που είναι 30 ετών και άλλο ένα στην Αγία Γαλήνη, με μονά πληρώματα, χωρίς ωράριο. Γυρίζοντας πίσω, μπορεί να τύχει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα νέο περιστατικό και να μην προλάβουν καν να πάνε στο σπίτι τους. Έτσι έγινε πριν δύο εβδομάδες, με τέσσερα αλλεπάλληλα περιστατικά. Το πλήρωμα ξεπέρασε τις αντοχές του. Κάποια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κανένα ατύχημα. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πληρώματα σε κάθε σκάφος” υπογράμμισε ο κ. Κατσικανδαράκης.

“Ζητάμε επανίδρυση του Λιμενικού Σταθμού νότια στο Καστρί, διότι υπάρχει μια ακτογραμμή 70 μιλίων, από την Ιεράπετρα, μέχρι τους Καλούς Λιμένες, χωρίς ένα λιμενικό σταθμό” πρόσθεσε ο κ. Σφακιανάκης.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών στο νησί, καθώς οι Δήμοι δε διαθέτουν κατάλληλες υποδομές.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα