Στην καρδιά του καλοκαιριού και με τα ανησυχητικά στοιχεία γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού να φουντώνουν καθημερινά (από τα κρούσματα που έχουν πάρει την ανιούσα, τη μετάλλαξη Delta που αρχίζει πια να επικρατεί μέχρι την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία ακόμα και πλήρως εμβολιασμένων πολιτών), ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε σήμερα πως έρχονται οικονομικά κίνητρα- μπόνους για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα μπουν ενεργά στο χορό του εμβολιασμού των πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί θα πιστώνονται 10 ευρώ στον λογαριασμό τους όταν θα κλείνουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ οι γιατροί που θα εμβολιάζουν ασθενείς στο ιατρείο τους, θα πληρώνονται για αυτή την υπηρεσία με 20 ευρώ –αντί για 3 ευρώ που ήταν ως τώρα-. Επίσης, το ποσό των 50 ευρώ θα δίνεται σε όλους τους γιατρούς που θα εμβολιάζουν κατάκοιτους ασθενείς στο σπίτι τους. Πως άκουσαν όμως αυτή την εξαγγελία του κ. Κικίλια οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί;

«Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Πολιτεία αποφασίζει να δώσει αξιοπρεπείς αμοιβές σε γιατρούς για αυτή την υπηρεσία και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» λέει στο Newsbeast ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «αυτές οι αμοιβές που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας είναι πολύ κοντά σε ο, τι προβλέπουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο εξορθολογισμός των αμοιβών θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του θέματος του εμβολιασμού κατ οίκον. Ο αριθμός των γιατρών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν θα είναι απεριόριστος, όπως ούτε και ο χρόνος που θα μπορεί να δηλωθεί η συμμετοχή τους. Πρέπει πρώτα φυσικά να δούμε και πόσοι συμπολίτες μας χρειάζονται αυτή την υπηρεσία».

«Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν»

Ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας θεωρεί πως η εξαγγελία του υπουργού Υγείας έχει έναν κατεπείγον τόνο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν την ίδια στιγμή τα πρακτικά ζητήματα του εγχειρήματος δεν είναι λίγα.

«Το κομμάτι των αμοιβών είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και καλό κίνητρο για να πάρει μπρος η αναιμική ως τώρα προθυμοποίηση των γιατρών να μουν στο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες αμοιβές ήταν εξευτελιστικές. Ένα από τα προβλήματα που διαβλέπω όμως σε μια πρώτη φάση είναι το πόσοι γιατροί θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εν μέσω καλοκαιριού και προγραμματισμένων διακοπών. Επίσης, στο πρόγραμμα κατ οίκον πολλοί γιατροί φοβούνται να εμβολιάσουν μόνοι τους, μακριά από οργανωμένες δομές και χωρίς νοσηλευτές στο πλευρό τους, ανθρώπους ηλικιωμένους ή κατάκοιτους που ενδεχομένως να πάσχουν και από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πως θα εξετάζεται το ιστορικό τους; Κι αν τους τυχαίνει κάτι την ώρα του εμβολιασμού μόνος του θα είναι ο γιατρός μαζί τους

Σύμφωνα με τον κο Νταλούκα, αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αν η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετείχε ενεργά στον εμβολιασμό των πολιτών όπως για παράδειγμα κάνει ο δήμος Αλίμου. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των παιδιάτρων Αττικής: «Οι δήμοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν δίνοντας στους γιατρούς νοσηλευτές, ανθρώπους που ήδη εργάζονται στα πολυιατρεία των δήμων, οχήματα ακόμα και απαιτούμενο εξοπλισμό όπως π.χ οι φιάλες οξυγόνου, σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι οι γιατροί που θα συμμετάσχουν στον κατ’ οίκον εμβολιασμό θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει πρώτα ένα σεμινάριο. Οι παιδίατροι γνωρίζουμε καλά από εμβολιασμό αλλά άλλες ειδικότητες γιατρών θα χρειαστούν μια διαφώτιση πρώτα για το θέμα. Αναρωτιόμαστε πάντως σε τι θα εξυπηρετήσει ο εμβολιασμός στα ιατρεία μας όταν γιατροί και νοσηλευτές στα καλά οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, αυτή τη στιγμή…κάθονται».

Σκεπτικοί οι φαρμακοποιοί με την εξαγγελία

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί ακούγονται σκεπτικοί έως και καχύποπτοι με την εξαγγελία του υπουργού Υγείας. «Κατ αρχάς θέλουμε να δούμε τι περιλαμβάνει αυτή η εξαγγελία, θέλουμε να δούμε το ολοκληρωμένο σχέδιο» σχολιάζει στο Newsbeast, o Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «εμείς κλείνουμε αυτά τα ραντεβού για τους πολίτες πολλούς μήνες τώρα με μόλις €1 τη φορά και για μια υπηρεσία που μας πήρε πολύ από το χρόνο μας την ώρα λειτουργίας των φαρμακείων. Τώρα ξαφνικά δεκαπλασιάζεται η αμοιβή μας. Γιατί; Ποιος είναι ο σκοπός; Τους προηγούμενους μήνες που παίρναμε το 1/10 του ποσού που ανακοινώθηκε σήμερα, ήμασταν θύματα; Θα μας δώσει αναδρομικά τα χρήματα των περασμένων μηνών; Ή αύξησε τόσο πολύ την αμοιβή μας γιατί αυξήθηκε παράλληλα και των γιατρών κατά πολύ;»

Πηγές του Newsbeast πάντως στους κύκλους των φαρμακοποιών, συμμερίζονται την καχυποψία του κου Λουράντου και λένε ότι οι ίδιοι περιμένουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: από που θα προκύψει το κονδύλι για αυτές τις υπηρεσίες; έχει ήδη προϋπολογιστεί; Γιατί μια τόσο μεγάλη αύξηση της αμοιβής των φαρμακοποιών εν μέσω θέρους; Ποιο είναι το πραγματικό θέμα που τρέχει να προλάβει το υπουργείο Υγείας με αυτόν τον τόσο γαλαντόμο και κατεπείγον, όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, τρόπο.

Πηγή: newsbeast.gr