Προσυνέδριο ΝΔ – Τι ζήτησαν πέντε νέοι επαγγελματίες από τον Μητσοτάκη για να μείνουν στην Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα έλαβε χώρα συζήτηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και πέντε νέων επαγγελματιών, που η δραστηριότητα και η καθημερινότητά τους ενισχύθηκε χάρη στις στοχευμένες και συνεκτικές πολιτικές και δράσεις της Κυβέρνησης για τους νέους.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Εξαιρετικά αντιπροσωπευτικοί -οι νέοι που βρίσκονται μαζί μας- μιας νέας Ελλάδος η οποία αλλάζει και προκόβει. Και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που θα μας δοθεί η δυνατότητα σήμερα, (βγάλτε τις μάσκες σας παιδιά, θα μιλήσετε πιο άνετα), να κάνουμε μία συζήτηση, να ακούσουμε τις ιστορίες τους, τους προβληματισμούς τους, τι περιμένουν από την Πολιτεία. Διότι, αν έπρεπε να κάνω μία εισαγωγική παρατήρηση, θα σας έλεγα ότι η νέα γενιά ήταν αυτή που πλήρωσε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

»Και οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης είναι πρωτίστως στραμμένες στη νέα γενιά. Θα θυμάστε ότι στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, πέραν της συμβολικής παρουσίας νέων συμπολιτών μας στην πρώτη γραμμή της Έκθεσης, ανακοίνωσα ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που αφορούν ουσιαστικά τη γεφύρωση αυτού του χάσματος ευκαιριών μεταξύ της δικής μας και της μεγαλύτερης γενιάς και της γενιάς που εσείς εκπροσωπείτε.

»Ενδεικτικά να αναφέρω, ως παράδειγμα, την πολιτική μας για το πρώτο ένσημο. Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον νέο να πιάσει τακτική δουλειά με μία επιπρόσθετη αμοιβή, δίνοντας όμως ταυτόχρονα και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στον εργοδότη, ο οποίος θα προσλάβει αυτόν τον νέο για να ξεκινήσει την πρώτη του δουλειά.

»Τα πολύ σημαντικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, τις μεγάλες παρεμβάσεις που κάνουμε συνολικά στην εκπαίδευση, έτσι ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης που παρέχεται από τα Πανεπιστήμιά μας και από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και των αναγκών της αγοράς εργασίας.

»Η έμφαση που δίνουμε στον πρωτογενή μας τομέα. Θέλουμε οι νέοι αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους, να είναι  καλά  καταρτισμένοι, να συνεργάζονται σε συνεργατικά σχήματα και ταυτόχρονα να επενδύουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους, είτε μιλάμε για αγρότες, είτε μιλάμε για κτηνοτρόφους.

»Το πως θα επιστρέψουν νέα παιδιά από το εξωτερικό. Πως θα φέρουμε πίσω τη γενιά του brain drain και θα την κάνουμε γενιά του brain gain.

»Δίνουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη στιγμή που θα επιλέξουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Και έχουμε εδώ πέρα παραδείγματα: Ο Παύλος σπούδασε στην Αμερική, επέλεξε να γυρίσει και να δουλέψει στον τόπο του, γιατί; Διότι βρήκε μία καλή δουλειά.

»Αν έπρεπε, λοιπόν, να συνοψίσω σε τρεις φράσεις την πολιτική μας για τη νέα γενιά, καλές σπουδές, καλές δουλειές, καλή ζωή. Τι εννοώ καλή ζωή; Εννοώ καλή ποιότητα ζωής, ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, τόσο σημαντική για τη νέα γενιά. Άδειες πατρότητας για τους νέους πατεράδες. Μια σοβαρή πολιτική στήριξης των νέων οικογενειών με μία νέα πολιτική, σύγχρονη πολιτική στέγης, η οποία θα λάβει υπόψη το πόσο δύσκολο είναι για τα νέα παιδιά να φύγουν συχνά από το σπίτι τους και να πάνε να ζήσουν μόνοι τους.

»Όλα αυτά, λοιπόν, συγκροτούν ένα πλαίσιο πολιτικών που έχει στραμμένο το βλέμμα της στη νέα γενιά, η οποία θα είναι αυτή, τελικά, που θα χτίσει την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Μιλάμε πολύ για όσα έγιναν τα χρόνια της κρίσης. Μιλάμε λιγότερο για το που θέλουμε να είμαστε το 2030. Αυτή την Ελλάδα, λοιπόν, μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, παραγωγική που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, μια Ελλάδα που θα γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της Περιφέρειας.

»Αυτή την Ελλάδα, πρώτα και πάνω απ’ όλα, την εκφράζετε παραγωγικά και δημιουργικά εσείς. Και δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά που συνομιλώ με νέα παιδιά -και όταν λέω νέα παιδιά, αναφέρομαι σε παιδιά τα οποία βρίσκονται στην ηλικία των δικών μου παιδιών, τα παιδιά μου είναι 24, 23 και 18- εντυπωσιάζομαι, όχι μόνο από τις γνώσεις τους, όχι μόνο από την ποιότητα των σπουδών τους αλλά κυρίως από τη θετική τους ενέργεια, τη διάθεσή τους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

»Εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι θέλουν να αφήσουν πίσω τους την γκρίνια και τον διχασμό και τον παραδοσιακό πολιτικό διάλογο, ο οποίος ανακυκλώνει μονίμως στα δικά τους τα μάτια τη μιζέρια, από το ενδιαφέρον τους για τα κοινά σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, όχι μόνο μέσα από τη συμμετοχή σε μία πολιτική νεολαία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Πώς εσείς οι ίδιοι θα βοηθήσετε το κράτος, την τοπική Αυτοδιοίκηση, να βελτιώσετε τον τόπο σας.

»Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Και θέλουμε πάντα να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, να ακούμε τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας ιδέες. Γι’ αυτό και τώρα ο λόγος είναι σε εσάς. Θέλω η κάθε μία και ο καθένας μέσα σε 2 λεπτά να μας πει λίγο την προσωπική του ιστορία, να σχολιάσω εγώ μετά αυτά τα οποία άκουσα. Αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις, παρατηρήσεις που θέλετε να κάνετε, παρακαλώ ο λόγος σε εσάς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα