Στην πλατεία Βικτωρίας και σε πάρκα κατέληξαν ξανά τις τελευταίες μέρες, οικογένειες προσφύγων, αναζητώντας πού θα περάσουν τη νύχτα.

Το περασμένο Σάββατο, οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων, βρέθηκαν σε απόγνωση καθώς βρέθηκαν στον δρόμο μετά την λήξη του προγράμματος «Filoxenia».

Η πλατεία Βικτωρίας γέμισε ξανά με τις βαλίτσες και τις αποσκευές τους, μέχρι που μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα.

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, στους πρόσφυγες επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn, περίπου 60 πρόσφυγες της πλατείας αναζήτησαν προσωρινή και πρόχειρη λύση στην επιβαρυμένη δομή του Ελαιώνα, σε αυτοσχέδιες σκηνές τοποθετημένες σε κοινόχρηστους χώρους.

Ήταν τέτοια η βιασύνη των Αρχών να αδειάσει η πλατεία που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγιναν τα προβλεπόμενα τεστ για τον κορωνοϊό σε όσους οδηγήθηκαν στον Ελαιώνα, με αποτέλεσμα να ζουν ημέρες αγωνίας οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι της δομής.

Όσον φορά τις οικογένειες που μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα, οι οικογένειες θα είναι ελεύθερες να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη δομή και ότι θα παραμείνουν εκεί για λίγες ημέρες, μέχρι να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Κραυγή αγωνίας από πρόσφυγες στη Σπάρτη

Δεκάδες πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Σπάρτη, οι οποίοι φιλοξενούνταν στο Sparta Inn.

Την Τετάρτη σημειώθηκαν επεισόδια, με την μόνη αρχή παρούσα την αστυνομία.

Δυστυχώς η πόλη της Σπάρτης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» που της άφησαν στα χέρια η Πολιτεία, οι ΜΚΟ και ο ΔΟΜ.

Η κάμερα του notospress.gr κατέγραψε εικόνες ντροπής και απόγνωσης με τις οικογένειες και τα παιδιά να βρίσκονται εγκλωβισμένοι λες και είναι σε κλουβιά.

Είναι γνωστό ότι στην δομή προσφύγων στη Σπάρτη φιλοξενήθηκαν επί ένα χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα 300 πρόσφυγες. Προ ημερών οι περισσότεροι αναχώρησαν με διαβατήρια αλλά γύρω στους 45-50 έμειναν πίσω χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως μεταδίδει το notospress.

Ο Δήμος δεν ήταν σε θέση να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στις 28/2 θα αποχωρήσουν όλοι αυτό δεν έγινε.

Κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ

Σε κινητοποίηση αλληλεγγύης καλεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου στις 5μμ στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» η ΚΕΕΡΦΑ.

«Διεκδικούμε να σταματήσουν οι εξώσεις και να στεγαστούν όλοι οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

Το κάλεσμα:

Όχι στις εξώσεις προσφύγων από το ξενοδοχείο Αχίλλειον – Κινητοποίηση αλληλεγγύης την Παρασκευή 5 Μαρτίου στις 5μμ στο ξενοδοχείο Αχίλλειον (Αγ. Κωνσταντίνου 32)
Δέκα οικογένειες με παιδιά απειλούνται με έξωση από το ξενοδοχείο Αχίλλειον στην Αθήνα. Δεν είναι οι μόνοι. Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα πετιούνται έξω από τα ξενοδοχεία και τα σπίτια χωρίς καμία πρόβλεψη για το που θα μείνουν. Οι εικόνες των οικογενειών στην πλατεία Βικτωρίας της προηγούμενες μέρες είναι αποτέλεσμα της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι οικογένειες που μένουν στο ξενοδοχείο Αχίλλειον περιμένουν μάταια για μήνες για να πάρουν τα διαβατήριά τους, όπως και άλλοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Προκειμένου να τους αναγκάσουν να φύγουν τους εκβιάζουν, κόβοντας το ρεύμα και το ζεστό νερό. Είναι μία τακτική που ακολουθεί ο ΙΟΜ και σε άλλες περιπτώσεις, όπως συνέβη στο ξενοδοχείο «Στεφανία» στην Χαλκίδα. Στην Αθήνα υπάρχουν άλλα δύο ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες και στα οποία προετοιμάζονται εκκενώσεις.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ο δήμαρχος της Αθήνας δεν μπορεί να κάνει το κορόϊδο. Υπάρχει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για στέγαση των αστέγων στα ξενοδοχεία. Είναι εγκληματικό την στιγμή που υπάρχουν τόσα κλειστά ξενοδοχεία να αφήνονται πρόσφυγες και προσφυγόπουλα στον δρόμο, με την ΕΛΑΣ να τους κόβει πρόστιμα όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην πλατεία Βικτωρίας ή να οδηγούνται με επιχειρήσεις σκούπα σε φυλακές σαν την Αμυγδαλέζα.

Καλούμε τον δήμο της Αθήνας να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει την στέγαση των προσφύγων. Η θέση των παιδιών είναι στα σχολεία και όχι στον δρόμο. Ας σταματήσουν τα κροκοδείλιά δάκρυα για την τύχη των προσφυγόπουλων στα χέρια κυκλωμάτων και των πλούσιων φίλων τους.

Διεκδικούμε να σταματήσουν οι εξώσεις και να στεγαστούν όλοι οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία.

Όλοι και όλες στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια.

Πηγή: in.gr