Προσεχώς το αίτημα στη Κομισιόν για το coupling των αγορών ηλεκτρισμού στα Δυτικά Βαλκάνια – Νέα συνάντηση «εφ’ όλης» της ύλης το καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

Στο στάδιο της έγκρισης από την Κομισιόν βρίσκεται η διαδικασία σύζευξης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο energypress, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αρμόδιοι Διαχειριστές σχεδιάζουν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν συντάξει από κοινού ένα «support letter», το οποίο θα συνοδεύει το σχετικό αίτημα προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» και με τον τρόπο αυτό να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου σύζευξης των υποψήφιων αγορών. Αυτή την στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026, ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα «ορόσημα» που έμπρακτα να επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία προχωράει κανονικά, εστιάζοντας για την ώρα στη προσπάθεια να υπάρξουν όμοροι κανόνες με την Ελλάδα στις αγορές των Σκοπίων και της Αλβανίας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια να ενσωματώσουν τον κανόνα του 70% στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, γεγονός που διαχρονικά αποτελεί ζητούμενο για τους traders. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει ότι το 70% της δυναμικότητας μεταφοράς στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα πρέπει να διατίθεται για διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, υποχρέωση που καλούνται να εκπληρώσουν όλοι οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ) μέχρι το τέλος του 2025.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι τον Ιούνιο προγραμματίζεται νέα ευρεία συνάντηση των μερών στην Αθήνα επ’ αφορμή του 29ου Athens Electricity Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά στην δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την προώθηση της σύζευξης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Κοσσόβου.

Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την «αιγίδα» ή εμπλοκή, άμεσα ή έμμεσα των αμερικανικών αρχών όπως είναι η Αμερικανική Εθνική Ένωση Επιτρόπων Ρυθμιστικών Υπηρεσιών (NARUC), η αμερικανική Ένωση Ενέργειας (USEA), η RTI International καθώς και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρμόδιοι φορείς από τις τέσσερις χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προχωρώντας στη δημιουργία Ομάδας Εργασίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την πρωτοβουλία αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα βρίσκεται σε ευθεία διασύνδεση με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η διαδικασία ενοποίησης θα γίνει στο πρότυπο των συζευγμένων αγορών της Ελλάδας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα