Προκαταβολή σύνταξης: Ξεπέρασαν τις 31000 οι αιτήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεπέρασαν τις 31.000 οι αιτήσεις ασφαλισμένων που βρίσκονται στην αναμονή για τη σύνταξή τους και διεκδικούν την προκαταβολή που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη φάση ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου και όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μέχρι τότε, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, ενδεχομένως να έχει φτάσει ακόμη και τις 65.000 αιτήσεις.
Αναφορικά με τις πληρωμές, όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι που θα πάνε ταμείο είναι όσοι έκαναν αίτηση για σύνταξη έως τις 15 Μαρτίου του 2021. Αυτοί εκτιμάται ότι θα πληρωθούν έως το Πάσχα και εκτός από την προκαταβολή του μήνα θα λάβουν και αναδρομικά.

Από την στιγμή που θα πληρωθούν για πρώτη φορά και έπειτα θα τους καταβάλλεται μηνιαίως η προκαταβολή έως ότου εκδοθεί η προσωρινή τους σύνταξη. Σε δεύτερη φάση θα πληρωθούν όσοι έχουν αιτηθεί σύνταξη μετά τις 16 Μαρτίου, ο αριθμός των οποίων θα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα δεν έχουν μπει καν στην διαδικασία να διεκδικήσουν την προκαταβολή σύνταξης. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οικονομικές εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία, και το σύστημα τους βγάζει εκτός αυτομάτως. Υπενθυμίζεται ότι εκτός προκαταβολής έναντι ποσού σύνταξης μένουν οι εξής περιπτώσεις:
· όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
· όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
· όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και, συγκεκριμένα, μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και με τα στοιχεία που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών. Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:
· Οι κωδικοί ΤaxisNet του αιτούντος
· Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ
· Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού
· Ο αριθμός πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης απαιτούνται, εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο αιτών χρησιμοποιεί του κωδικούς TaxisNet για την αυθεντικοποίησή του στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, ζητείται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του. Κατόπιν, συμπληρώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της προκαταβολής σύνταξης και θα πιστώνεται στη συνέχεια κάθε μήνα, καθώς και τα στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησης για την οποία υποβάλλει την αίτηση προκαταβολής. Σε περιπτώσεις όπου μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους.
Ειδικά, στις περιπτώσεις χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, λόγω θανάτου ασφαλισμένου και στη μεταβίβαση κύριας σύνταξης, λόγω θανάτου συνταξιούχου, ο αιτών θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θανόντος. Στην περίπτωση αίτησης προκαταβολής σύνταξης αναπηρίας, ο αιτών θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία της τελευταίας απόφασης ΚΕΠΑ, που έχει εκδοθεί.
Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική Υποβολή Αίτησης». H αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά το χρόνο υποβολής συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον αιτούντα την ημέρα της πληρωμής.
Η χορήγηση του ποσού δεν συνεπάγεται τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η απόφαση χορήγησής του δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση. Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Πηγή:enikonomia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα