Έντονος είναι ο προβληματισμός σε κυβερνητικό επίπεδο για χαλάρωση των πολιτών μετά την άρση μέτρων στο lockdown, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσαν κώδωνα κινδύνου. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά και οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα που αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε αλλαγή στρατηγικής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει. Χαρακτηριστικά, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο «20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων», ότι οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και οι άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία

Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις
Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο διάστημα, κατά τον τον κ. Τσιόδρα, θα είναι «ο εμβολιασμό μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού. Η ινδική μετάλλαξη όπως και αυτή που παρατηρείται έντονα τελευταία στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, το καλό νέο είναι ότι όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις, εξ ου και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Στα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε κατά πόσο οι συνωστισμοί των τελευταίων ημερών μετά την άρση των μέτρων, επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Κυβερνητικές πηγές πάντως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: ethnos.gr