Μπορεί με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός να μη «φρέναρε», όπως άλλοι κλάδοι της οικονομίας της χώρας, η πανδημία όμως αλλάζει εντελώς το τοπίο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιους, να χαθεί όλη η θερινή σαιζόν και να μείνουν «μετέωροι» οικονομικά, χιλιάδες εργαζόμενοι που βιοπορίζονται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.

Φανερά προβληματισμένος για τη φετινή θερινή σαιζόν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου, ο οποίος μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, εκτίμησε ότι είναι τεχνικά ακατόρθωτο τα ξενοδοχεία να ανοίξουν τον Ιούλιο, διότι δεν αναμένει έως τότε να έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι αερομεταφορές.

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Μανόλη Βαρκαράκη, ενδέχεται να ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία, ανά περιοχές, τα οποία στην πλειονότητά τους θα είναι μικρά, καθώς για τα μεγάλα resort, το υψηλό λειτουργικό κόστος, δεν αφήνει περιθώρια λειτουργίας με χαμηλές πληρότητες.

«Ενδέχεται να ανοίξει ένα μέρος ξενοδοχείου, όπου μπορεί να απομονωθεί ο πελάτης και να έχει room service, ώστε να μην απαιτείται η πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους. Σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαθέτουν πολλά ξενοδοχεία, θα ανοίξει ο καθένας ένα ή και μισό!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρκαράκης, ωστόσο παράλληλα τόνισε: «Δεν μπορείς να έχεις ένα ξενοδοχείο το οποίο να προσομοιάζει σε νοσοκομείο και ο εργαζόμενος να υποδέχεται τον επισκέπτη, χαμογελώντας μέσα από τη μάσκα».

Πάντως όσα ξενοδοχεία ανοίξουν φέτος, θα αποτελέσουν όπως επισημαίνει ο κ. Βαρκαράκης έναν μπούσουλα, για το πως θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα το 2021.

«Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ήταν πολύ σημαντική για την έξοδο από τα μνημόνια. Θα πρέπει σε αυτήν τη φάση να επιδοτηθεί η εργασία. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να δούμε συνολικά εφόσον τώρα υπάρχει χρόνος, που πάμε και πως θα πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε. Τα δεδομένα του τουρισμού έχουν αλλάξει και στην Κρήτη δεν υπάρχουν μόνο τα καλά ξενοδοχεία. Υπάρχουν και τα παλιά, τα οποία χρειάζονται εκσυγχρονισμό» κατέληξε ο Πρόεδρος Ξενοδόχων του Νομού Λασιθίου.