Δραματικές είναι οι συνέπειες της πανδημίας στον κλάδο των ξεναγών. Η «βουτιά» στην τουριστική κίνηση προκάλεσε «ντόμινο» σε όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, ειδικότερα όμως για τους ξεναγούν η «πληγή» είναι βαθύτερη καθώς εξαιρέθηκαν από επιδόματα και ενισχύσεις.

«Το σύνολο της ενίσχυσης από την αρχή της πανδημίας δεν ξεπερνάει τα 1.800 ευρώ. Πώς να επιβιώσει μία οικογένεια με αυτά τα χρήματα; Υπάρχουν συνάδελφοι που περνούν δύσκολα γιατί έχουμε εξαιρεθεί από τις διευκολύνσεις που απολαμβάνουν άλλοι κλάδοι εργαζομένων», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο πρόεδρος των ξεναγών Κρήτης Μανώλης Παπαδάκης.

Οι ξεναγοί ακόμη περιμένουν το επίδομα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο οποίο είχε αναφερθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε ακόμα στο … περίμενε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού. Απομένει μία ΚΥΑ και ελπίζουμε να δοθεί τέλος στο συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο κ.Παπαδάκης και πρόσθεσε πως «οι ξεναγοί δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς αναστολής εργασίας και μείναμε εκτός ενισχύσεων. Περιμένουμε αποζημίωση για Νοέμβρη και Δεκέμβρη για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε».

Ο τουρισμός και όλοι οι κλάδοι που εξαρτώνται από τον τουρισμό, έμμεσα ή άμεσα δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα. Ειδικότερα όμως στον κλάδο των επαγγελματιών ξεναγών, το 80 % έμεινε εκτός αγοράς εργασίας.