Τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο του εμπορίου, σχολίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς.

«Έχουμε ένα 20-25% του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες δεν έχουν ανοίξει και βρίσκονται κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς. Δυστυχώς πάμε με βήματα αργά», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Με γνώμονα ότι ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της εθνικής οικονομίας, ο ίδιος σχολίασε ότι «έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη και κατά τις συναντήσεις με το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι η επανεκκίνηση είναι μια δύσκολη άσκηση, στην οποία θα πρέπει να βοηθήσει και η Πολιτεία. Και σε επίπεδο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, και βέβαια σε επίπεδο θέσεων εργασίας, όπως επίσης και το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και η ρύθμιση του υπολοίπου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι απαιτούνται στοχευμένα μέτρα ανά κλάδο, ώστε να ενισχυθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις.

«Δεν είναι εύκολο. Έχει δημιουργηθεί ένα νέο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, της τάξεως του 30 δισ. άρα η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το κράτος όχι απλά έχασε κέρδη, αλλά έβαλε και το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει την οικονομία», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων.

Αναφορικά με τη δυνατότητα κουρέματος των ιδιωτικών χρεών, ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι δε θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε μια διενέργεια για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.

«Ως ΓΣΕΒΕΕ έχουμε κινητοποιήσει και άλλες συνομοσπονδίες των κρατών μελών της ΕΕ, και πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρο για κούρεμα του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 40% των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης», ανέφερε κλείνοντας ο ίδιος.