Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας καθώς θα δώσει το παρών στην ημερίδα «Νέες εξελίξεις στην αγορά εργασίας και προβληματισμοί» το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Καρανίκας εξήγησε πως η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη για τα δικαιώματα, τα οποία είναι κατοχυρωμένα. «Κάθε ημέρα η εργασία και η εργασιακή σχέση εξελίσσεται, εμείς τα παρακολουθούμε όλα αυτά γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας, το ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτούς κάνουμε όνειρα και ξεπερνάμε τις κρίσεις οπότε η καλύτερη γνώση των εργασιακών σχέσεων είναι ο οδηγός για την επιτυχία και την καλή σχέση των εργαζομένων και του εργοδότη. Συμμετέχουν στην ημερίδα, σχεδόν όλοι πλην της πολιτικής ηγεσίας που είναι αρμόδιοι για τα θέματα που ακουμπούν το υπουργείο Εργασίας. Οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαία αλληλοκατανόηση».
Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, η πανδημία όντως δυσκόλεψε ή χειροτέρεψε αυτές τις σχέσεις. «Υπήρχε φόβος από την πλευρά των εργαζομένων για να δουλέψουν ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Πολλές φορές δοκιμάστηκαν σχέσεις όμως θεωρώ ότι αντιμετωπίστηκαν στο σύνολο τους ή ένα μέρος μεγάλο. Αυτό που αλλάζει και θεωρώ ότι θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα σήμερα είναι η ψηφιακή μετάβαση. Εμείς θα μπορούσαμε να το συζητάμε για τα δικά μας καταστήματα, όμως η ψηφιακή μετάβαση είναι στις εργασιακές σχέσεις, στα πάντα. Αλλάζει ο κόσμος, η εποχή άρα πρέπει να προσαρμοστούμε και να προσαρμόσουμε σχέσεις στο νέο περιβάλλον. Έχουν γίνει επαναστάσεις σε αυτό το κομμάτι».
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η πράσινη μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δημιουργεί διαφορές και υποχρεώσεις και δικαιώματα. Αλλάζει το τοπίο, πρέπει καθημερινά να συζητάμε και να τρέχουμε να μην είμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Αυτή η πλευρά η δική μας που εκπροσωπούμε με την στήριξη του κλάδου είτε εγώ είτε ο κ. Κουμαντάκης σε επίπεδο Κρήτης, είναι πρώτο στην ατζέντα μας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».
Ο κ. Καρανίκας τόνισε πως το 9% του Μαρτίου για τον πληθωρισμό, τα λέει… όλα. «Είναι ρεκόρ 25ετίας, από το 1994-1995 είχαμε καταφέρει τέτοιο νούμερο. «Ο συγκεκριμένος πληθωρισμός δεν είναι μόνο στη χώρα μας είναι πανευρωπαϊκός αλλά εμείς έχουμε άλλη οικονομία, είναι ένας μακρύς δρόμος και δύσκολος. Δεν θεωρώ ότι είναι προϊόν του πολέμου, οι επιπτώσεις θα φανούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ανάλογα με το μέγεθος τους, αλλά από το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο, το περασμένο φθινόπωρο με την ευεξία που νιώθαμε όλοι από τον τουρισμό, περάσαμε με σημαιοφόρο την πανδημία ξανά στη θλίψη. Τουλάχιστον το λιανεμπόριο».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η άνοιξη είναι η πιο δύσκολη. «Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, προσπαθούμε να πάρουμε αισιοδοξία από μικρές καθημερινές στιγμές που δεν βελτιώνει ιδιαίτερα το κλίμα. Γιατί έχει μειωθεί η δύναμη του καταναλωτή, ο κλάδος μας δεν ζει από επιδοτήσεις ή επιδόματα ή οτιδήποτε άλλο».
Ο κ. Καρανίκας σημείωσε πως τα προϊόντα ελαστικής ζήτησης, ένδυσης, υπόδησης ή τα λευκά είδηση, έχουν πολύ χαμηλούς τζίρους. «Ελπίζουμε στην εορταστική περίοδο ότι κάτι μπορεί να κινηθεί ότι θα λειτουργήσουν οι νονοί και οι νονές λίγο την αγορά, ο καιρός, το χρώμα. Όταν δεν φτάνει το πορτοφόλι, είναι αυτό που υποφέρει το λιανεμπόριο. Η ελπίδα είναι να περάσει το όλο διάστημα γρήγορα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Ρένα Μπαρδάνη, σημείωσε πως οι αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα είναι υπερβολικές από θέμα ποσότητας. «Ούτε που θα φανταζόμαστε ποτέ ότι ξαφνικά θα περνάγαμε μια τέτοια πανδημία που σημαίνει χίλια δύο πράγματα, αλλαγές συμπεριφορών, αντιμετώπισης της καθημερινότητας και των οικονομικών αλλαγών και όλα αυτά θα καταλήγουν στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων έχουμε πολλές αλλαγές και από την άλλη υπάρχει μια άνοδος της τεχνολογίας, η οποία είναι και αυτή ραγδαία. Είναι πολύ καλό εργαλείο για να το χρησιμοποιήσουμε για να ισορροπήσουμε και να έχουμε καλύτερες σχέσεις. Μπορούμε να ισορροπήσουμε με αυτές τις καταστάσεις με θετικά εργαλεία για να μπορούμε να φτιάξουμε κάτι καλύτερο».
Η κα. Μπαρδάνη σχολίασε πως υπάρχουν νέοι κίνδυνοι που έχουν προέλθει από την πανδημία. «Το χαρακτηριστικό είναι οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, η ψυχολογία των εργαζομένων και γενικότερα όλων των συντελεστών της επιχείρησης. Έχουμε ατυχήματα ιδιαίτερα σε βιομηχανικούς χώρους και σε επικίνδυνες εργασίες, έχουμε έντονα προβλήματα συμπεριφορών, που προέρχονται από την ψυχολογία».
Κλείνοντας, η κα. Μπαρδάνη σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά κάποιο υπουργείο ή έναν επιστημονικό κλάδο. «Πρόκειται για ένα σημείο που πρέπει να υπάρχει σύγκλιση και συνεργασία διότι αυτό βοηθά σε πολλά πράγματα όχι μόνο στον εργαζόμενο, τη βελτίωση του περιβάλλοντος, είναι στην ψυχολογία που δημιουργείται στην οικογένεια ειδικά με τα όσα έχουμε περάσει με το lockdown, την εργασία από το σπίτι, τα όρια εργασίας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Έχουν γίνει αρκετά ρευστά, όλη αυτή η ψυχολογία και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται, περνούν στην καθημερινότητα στο σπίτι σε όλα τα θέματα και είναι αλληλένδετα δεν είναι κάτι που το λύνουμε στο χώρο εργασίας. Πρέπει να βρούμε λύσεις και να κάνουμε ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη».