Ανησυχία και προβληματισμός έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο, έπειτα από την γνωστοποίηση της αύξησης στο ιικό φορτίου κατά 265%.

Μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Γιώργος Βουρεξάκης, εξέφρασε την απορία του σχετικά με το μέγεθος της αύξησης αυτής.

«Διάβασα και εγώ το 265% αύξηση που ανακοινώθηκε εχθές και θα ήθελα πραγματικά κάποιος να μου εξηγήσει πως προκύπτει αυτός ο αριθμός», σημείωσε ο πρόεδρος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, οι ενδείξεις που είχαν δεν συμβαδίζουν με την αύξηση στο ιικό φορτίο, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί. 

«Στις 11 Φεβρουαρίου είχαμε 8.000 ιικό φορτίο ανά λίτρο, στις 16 είχαμε 5.600, στις 18 του μήνα είχαμε 9.500. Από αυτούς τους αριθμούς δεν προκύπτει όμως αύξηση σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει το τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται το ποσοστό του ιικού φορτίου στα λύματα. 

Όπως τόνισε, οι αναλύσεις γίνονται από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο όμως πλέον ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο Επιτήρησης Λυμάτων.

«Για να υπάρξει μια ομοιομορφία στις αναλύσεις όλων των εργαστηρίων από την Θεσσαλονίκη μέχρι και την Κρήτη, αποφασίστηκε να υπάρχει μια κανονικοποίηση που να εκφράζει τις τάσεις και όχι τον απόλυτο αριθμό αντιγράφων σε σχέση με το ml λύματος».

Η όλη «παρεξήγηση» λοιπόν, έγκειται στον τρόπο παρουσίασης και στην εναρμόνισή τους σε όλο το Δίκτυο Επιτήρησης Λυμάτων που έχει ιδρύσει ο ΕΟΔΥ.