Οι Λευκορώσοι καλούνται την Κυριακή (26/1) στις κάλπες σε μια ψηφοφορία που αναμένεται να οδηγήσει σε επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στο «τιμόνι» της χώρας.
Με αυτές τις προεδρικές εκλογές ο 70χρονος Λουκασένκο αναμένει να προσφέρει στον εαυτό του μια έβδομη στη σειρά πενταετή θητεία, ως επικεφαλής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Οι επικριτές του και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις εκλογές «στημένες». Από την πλευρά τους, ευρωβουλευτές έχουν καλέσει να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα, πόσο μάλλον που μετά τις προηγούμενες εκλογές, το 2020, ακολούθησε μια ανελέητη καταστολή ενός πρωτόγνωρου κινήματος αμφισβήτησης.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε χθες, Σάββατο, πως ο Λουκασένκο “δεν έχει καμία νομιμοποίηση”. “Θα διορίσει και πάλι τον εαυτό του σε μια νέα μασκαράτα εκλογών. Είναι μια προσβολή στη δημοκρατία”, προσέθεσε στην πλατφόρμα X.
Για το μέλλον, “θα ήθελα τα παιδιά μου να μπορέσουν να έχουν καλή εκπαίδευση”, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο, και “να μην υπάρχει πόλεμος”.
Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις αρχές Ιανουαρίου, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της εξόριστης αντιπολίτευσης και υποψήφια απέναντι στον Λουκασένκο το 2020, είχε καταγγείλει μια “παρωδία” εκλογών σε ένα κλίμα τρόμου.
Ο Λουκασένκο, με το συνηθισμένο πολεμικό ύφος του, προειδοποίησε από την πλευρά του την Παρασκευή τους αντιπάλους του στην εθνική τηλεόραση: «Δεν θα επαναληφθεί ποτέ αυτό που έγινε το 2020», όταν δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι κατέβαιναν στους δρόμους για να καταγγείλουν μια νοθευμένη προεδρική εκλογή.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 300.000 Λευκορώσοι, σε έναν πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων, έφυγαν από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, κυρίως προς την Πολωνία.
Για να τιμωρήσουν την καταστολή, οι Δυτικοί επέβαλαν βαριές κυρώσεις στη Λευκορωσία οδηγώντας τον Αλεξάντρ Λουκασένκο να επισπεύσει την προσέγγισή του με το Κρεμλίνο, εγκαταλείποντας τον ρόλο του ισορροπιστή ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση.