Καθησυχαστικός ως προς τον κίνδυνο εξάπλωσης και τον παγκόσμιο πανικό που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός αλλά και σαφής για το ενδεχόμενο κρούσματος στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης CRETA ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης.

Οι τάσεις εξάπλωσης αλλά και η ανταπόκριση των υγειονομικών μηχανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν ένα πρώτο αισιόδοξο στίγμα, φαίνεται ωστόσο πως κάποια στιγμή οι δομές υγείας στην Ελλάδα θα «δοκιμαστούν» από τη διαχείριση ενός κρούσματος κορονοϊού.

«Θα πρέπει να είμαστε αρκετά τυχεροί για να μην έχουμε κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μαζικές περιπτώσεις αλλά για σποραδικά κρούσματα που το σύστημα θα πρέπει να απομονώσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Λουμπούνης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά και η ετοιμότητα των εγχώριων υγειονομικών αρχών φάνηκε από την αντιμετώπιση των ύποπτων κρουσμάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί.

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στα ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν ο μηχανισμός έδειξε ετοιμότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που τηρούνται απαρέγκλιτα. Κλειδί είναι η άμεση απομόνωση του κρούσματος», σημείωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης.

Την ίδια ώρα καταγράφεται σημαντική μείωση, σε ποσοστό 30%, στα κρούσματα του ιού της γρίπης που αφορούν σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική. Ειδικότερα για την Κρήτη, το αυξημένο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Σωτήρης Μεταξάς