Μόνο με αρνητικό τεστ θα προσέρχονται από σήμερα στις εργασίες τους αρκετοί εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σε self-tests θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στον δημόσιο τομέα.

Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στην Κρήτη δηλώνουν έτοιμοι και υποστηρίζουν πως με το μέτρο αυτό θα  προστατεύεται κάθε επιχείρηση και οι εργαζόμενοι της αλλά και οι πελάτες. «Είναι καλό για όλο τον κόσμο, εξασφαλιζόμαστε και εμείς και οι πελάτες μας», ανέφερε στο Creta24 επιχειρηματίας του Ηρακλείου και συμπλήρωσε πως «η διαδικασία είναι εύκολη, την έχουμε δει στην τηλεόραση, πιστεύω δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-tests από τα φαρμακεία δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ από σήμερα και ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου. Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Η διενέργεια του self-test είναι υποχρεωτική για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους. Το αποτέλεσμα των ελέγχων θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr στο σύστημα «Εργάνη» και θα εκδίδεται βεβαίωση στην περίπτωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι θα οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στην εργασία τους. Εάν το τεστ είναι θετικό θα πρέπει εντός 24 ωρών να υποβάλλονται σε επαναληπτικό έλεγχο (δωρεάν σε δημόσια δομή ή με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή).

Εάν ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει τη βεβαίωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να τον δεχθεί και προχωράει σε περικοπή αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Τα πρόστιμα για τον εργοδότη που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του είναι 300 ευρώ εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους, 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δουλεύει χωρίς να έχει κάνει τεστ και 1.500 ευρώ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ.