Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου του 1997, μια μαύρη Mercedes συνθλίβεται σε μια κολόνα έξω από τη σήραγγα Pont de l’Alma στο Παρίσι. Ο κόσμος θρήνησε τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά το ατύχημα, με την κηδεία της να πραγματοποιείται στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, με 2,5 δισεκατομμύρια κόσμου να την παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Ωστόσο, εκείνο το βράδυ μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα την ζωή τους έχασαν ο Ντόντι Αλ Φαγιέτ, τότε σύντροφος της Νταϊάνα και ο οδηγός της λιμουζίνας Χένρι Πολ. Ο μοναδικός επιζών του τραγικού δυστυχήματος ήταν ο Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, ο σωματοφύλακας του Αλ Φαγιέτ.

Ποιος είναι ο Τρέβορ Ρις-Τζόουνς

Ο Τρέβορ Ρις-Τζόουνς γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1968 στη Γερμανία. Ως ενήλικας, στρατολογήθηκε στο 1ο τάγμα του συντάγματος αλεξιπτωτιστών και υπηρέτησε στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται στην ιδιωτική ασφάλεια της οικογένεια Φαγιέτ το 1995.

Τι συνέβη με τον Τρέβορ Ρις-Τζόουνς κατά το δυστύχημα

Ο Ρις-Τζόουνς είχε αναλάβει να φρουρεί τον Ντόντι Αλ Φαγιέτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1997 και βρισκόταν στο αυτοκίνητο με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Φαγιέτ και τον Πολ όταν συνέβη το δυστύχημα. Καθόταν στο μπροστινό κάθισμα του συνοδηγού και ενώ είχε την προστασία του αερόσακου, ωστόσο, όπως και οι άλλοι επιβάτες, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Έτσι, ούτε ο ίδιος δεν κατάφερε να βγει άθικτος από όλη αυτήν την τραυματική εμπειρία. Το πρόσωπό του συνθλίφτηκε ενώ τα οστά, στην κυριολεξία, μετατράπηκαν σε σκόνη. Χρειάστηκαν 150 κομμάτια τιτανίου για να δημιουργηθεί εκ νέου το πρόσωπό του, ενώ έμεινε σε κώμα για δέκα ημέρες καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτήν την τόσο λεπτή χειρουργική επέμβαση. Σπασμένα οστά στον καρπό και το στήθος του ήταν, επίσης, ανάμεσα στα τραύματά του. Το γεγονός ότι επέζησε μετά από όλα αυτά ήταν στην κυριολεξία ένα θαύμα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την ευθύνη του Ρις-Τζόουνς

Μετά το ατύχημα, άρχισαν να εμφανίζονται φήμες και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το γιατί συνέβη το ατύχημα και αν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, με τον Ρις-Τζόουνς να μπαίνει στο επίκεντρο. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να αφήσει τον υποτιθέμενο μεθυσμένο Πολ να οδηγήσει το αυτοκίνητο, ενώ έπρεπε να είχε επιμείνει οι Νταϊάνα και Φαγιέτ να φορέσουν τις ζώνες τους. Ο ίδιος ο Ρις-Τζόουνς, από την άλλη, δεν είχε καμία ανάμνηση για το μοιραίο συμβάν, καθώς τα εκτεταμένα τραύματα στο κεφάλι του προκάλεσαν αμνησία. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Φαγιέτ επέμεινε ότι ο Ρις-Τζόουνς είπε ψέματα σχετικά με την απώλεια μνήμης για να αποφύγει την ευθύνη.

Τι συνέβη μετά το ατύχημα;

Δεδομένης της πίεσης από τον πατέρα του Φαγιέτ μετά το ατύχημα, ο Ρις-Τζόουνς εγκατέλειψε τη δουλειά του και με την οικογένειά του μετακόμισε πίσω στο Shropshire, όπου άρχισε να εργάζεται σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών.

Μέχρι σήμερα, έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις ενώ το 2000 δημοσίευσε το βιβλίο «The Bodyguard’s Story: Diana, the Crash και the Sole Survivor», δίνοντας τη δική του οπτική σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο. Μία από τις λίγες αναμνήσεις που έχει από εκείνη τη νύχτα ήταν η φωνή μιας γυναίκας (πιθανότατα της Νταϊάνα) να φωνάζει «Ντόντι», αν και δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν ήταν πραγματική ή ψευδής μνήμη. Τα περισσότερα από τα περίπου 1 εκατομμύριο λίρες (1,5 εκατομμύρια δολάρια) που έβγαλε από τις πωλήσεις του βιβλίου καταναλώθηκαν σε νομικούς συμβούλους για αγωγές με επικεφαλής τον μπαμπά του Φαγιέτ. Στην έρευνα του 2008 για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, βγήκε το συμπέρασμα ότι ο μεθυσμένος οδηγός και η επιτάχυνση του Πολ -όχι οι ενέργειες του Ρις- Τζόουνς, που η αστυνομία είπε ότι έλεγε την αλήθεια- φταίνε για το ατύχημα.

Πού βρίσκεται σήμερα ο Ρις-Τζόουνς

Ο Ρις-Τζόουνς (ο οποίος αφαίρεσε το Τζόουνς από το επώνυμό του και κράτησε μόνο το Ρις) αργότερα εργάστηκε στο Ιράκ, όπου ζούσε κατά τη διάρκεια της έρευνας, αλλά οι τελευταίες αναφορές, σύμφωνα με το Reader’s Digest, λένε ότι αυτός και η σύζυγός του βρίσκονται στο Shropshire, όπου εργάζεται ως σύμβουλος ασφαλείας και παίζει ράγκμπι με μια τοπική ομάδα.

Πηγή: newsbeast.gr