Αρνητικοί στη χρήση γαντιών για προστασία από τον κορωνοϊό στην κοινότητα (εκτός δομών Υγείας) είναι οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με πρόσφατες συστάσεις τους, σημειώνουν πως η χρήση γαντιών ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτο-λοίμωξη ή μετάδοση του ιού σε τρίτα άτομα, μέσω του αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών, εφόσον δεν εφαρμοστούν σχολαστικά οι κανόνες αφαίρεσης των γαντιών.

Με αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες του Οργανισμού επισημαίνουν πως σε δημόσια μέρη, όπως τα σούπερ μάρκετ, εκτός από την απόσταση του ενός από τον άλλο, προτείνεται η δημιουργία «δημόσιων σημείων υγιεινής», τα οποία θα συναντούν οι πελάτες στην είσοδο και στην έξοδο.

Τονίζουν, δε, πως βελτιστοποιώντας την τήρηση των κανόνων υγιεινής σε ό,τι αφορά τα χέρια, οι κοινωνίες μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Ο βρετανικός Οργανισμός «Public Health England» δεν συνιστά επίσης τη χρήση γαντιών, ενώ γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS) Karan Raj, σχολίασε στον «Independent» πως η χρήση γαντιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά μικροβίων.

Πηγή: iatronet.gr