Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Κρήτη – Οι «επικίνδυνοι» νομοί, το Πάσχα και το «όπλο» των self tests

Πρέπει να διαβάσετε

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, τι μετακινήσεις ενόψει Πάσχα αλλά και τη χρησιμότητα των self tests μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή προφανέστατα έχουμε πολλά κρούσματα, η διασπορά είναι μεγάλη και πανελλαδικά και στην Κρήτη», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης και τόνισε πως στο Ηράκλειο τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα ενώ η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στο Ρέθυμνο όπου υπάρχουν αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου.

Ισχυρό «όπλο» τα self tests στους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, αν και πανελλαδικά καταγράφεται μια σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αυτό στην Κρήτη δεν φαίνεται ακόμα. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε πως τα self test θα αποτελέσουν ένα σημαντικό «όπλο» στην αποκλιμάκωση της πανδημίας στο νησί.

«Το Ηράκλειο είναι σε μια ταλάντωση σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο, ενώ το Ρέθυμνο είναι σε μια αυξητική τάση. Θα πρέπει κάπως να καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτή τη διασπορά. Εγώ πιστεύω ότι από αυτή την εβδομάδα που μπαίνουν στο παιχνίδι πολύ ισχυρά τα self test σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό του πληθυσμού, σε εργαζόμενους και ανθρώπους που έχουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα, αυτό θα φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα ειδικά σε περιοχές όπως το Ηράκλειο που εδώ και καιρό δεν φαίνεται μείωση, ή στο Ρέθυμνο που η διασπορά αυξάνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Αν και τόνισε πως μέχρι το τέλος του μήνα στην Κρήτη θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλούς αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων, «από εκεί και έπειτα ειδικά με τον να μπουν στο παιχνίδι τα self test θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την εξέλιξη και στην Κρήτη και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και για την κοινωνία και για την οικονομία και φυσικά για τον τουρισμό».

«Όχι» στις μετακινήσεις το Πάσχα

Ο κ. Σαρηγιάνης τόνισε πως για να συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση οι πολίτες πρέπει να διατηρήσουν τον αριθμό επαφών που έχουν, κάτι που δεν θα γίνει αν βρεθούν στα χωριά τους για το Πάσχα και τάχθηκε κατά του ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

«Αν θέλουμε να μπορέσουμε να πετύχει το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού, της εστίασης, την επαναλειτουργία της σχολικής δραστηριότητας μετά το Πάσχα δυστυχώς θα πρέπει κάπως να διαφυλάξουμε ότι δεν θα κάνουμε πισωγύρισμα. Και η αλήθεια αν πάω στο χωριό θα δω φίλους και συγγενείς, και δεν θα μπορέσω να κρατηθώ σε απόσταση τέτοια που να μην είναι ενεργός επαφή. Οπότε είναι προτιμότερο να μείνουμε στο σπίτι μας για να μπορούμε να πάμε σε ένα καλοκαίρι πολύ πιο εύκολο στη διαχείρισή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις μετακινήσεις των τουριστών, με αυτές των Ελλήνων πολιτών στα χωριά τους, με αφορμή τα επιχειρήματα που θέτουν αρκετοί μετά και το «άνοιγμα» των συνόρων, από σήμερα, για πολίτες από συγκεκριμένες χώρες.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης δεν γίνεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις με μόνο μέτρο τα self tests καθώς ο βαθμός αξιοπιστίας του είναι στο 57%. «Είναι σημαντικό όταν το κάνουν πάρα πολλοί πολίτες για να ανιχνεύσουμε ασυμπτωματικούς, δεν είναι όμως τόσο αξιόπιστο για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική επιτήρηση», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Αν τώρα πούμε ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση με μοριακό τεστ, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι το ίδιο για έναν ξένο τουρίστα να έρθει στην Κρήτη και να βγει έξω, σε σχέση με εμένα που θα δω φίλους θα δω ανθρώπους τους οποίους αγαπάω και θα θελήσω να περάσω χρόνο μαζί τους».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν υπάρξει σωστή διαχείριση η περίοδος του Πάσχα θα αποτελέσει ορόσημο και έτσι με το πέρας του θα συζητάμε με άλλους όρους. «Νομίζω ότι πραγματικά μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια «ανάσταση», αν έχουμε ήδη αποσυμπιέσει το σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα