Θετικό πρόσημο καταγράφει η τουριστική κίνηση στην Κρήτη, παρά την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε ότι, οι απρόσμενα υψηλοί τουριστικοί δείκτες στην περιοχή, έκαναν «ένεση» ρευστότητας στην τοπική οικονομία.

«Φέτος για πρώτη φορά είχαμε και εσωτερικό τουρισμό, ενώ είχαμε συνηθίσει να δεχόμαστε βόρειες χώρες ως επί το πλείστον. Εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία μας να συνεχίσουμε να έχουμε επισκέπτες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα μιλώντας με ένα σκανδιναβικό πρακτορείο, μάθαμε ότι αναμένονται ακόμη 15.000 τουρίστες έως τα τέλη Οκτωβρίου, οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 85% πρόκειται να έρθουν στον Πλατανιά. Αν συμβεί αυτό θα μας οδηγήσει σε εποχές του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Όπως επεσήμανε, το μήνυμα των τουριστών ήταν φέτος διαφορετικό. «Μια μεγάλη κατηγορία καταστημάτων, όπως τα πολυκαταστήματα και τα τουριστικά, δεν είχαν το προσδοκώμενο έσοδο σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις για παράδειγμα. Το ζητούμενο για εμάς αυτή τη στιγμή ωστόσο, είναι να επανακάμψουν οι παραδοσιακές μας αγορές και συγχρόνως προσπαθούμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις για να έχουν διαφορετική τουριστική εμπειρία στον τόπο μας».

Στοχεύοντας στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι στον δήμο Πλατανιά υπάρχουν ήδη 5 σηματοδοτημένες και προσπελάσιμες διαδρομές, το υλικό των οποίων μάλιστα, έχουν ζητήσει διάφορα πρακτορεία ώστε να το έχουν ως εργαλείο προβολής του τόπου και να το δείχνουν στα πακέτα που παρουσιάζουν σε δυνητικούς επισκέπτες. «Η περιοχή μας είναι αναπτυσσόμενη με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των καταλυμάτων και να πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική οικονομική δυνατότητα», ανέφερε καταλήγοντας ο δήμαρχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Κώστα Κουρκουνάκη ο οποίος ανέφερε ότι ο στόχος είναι η επέκταση της σεζόν μέχρι τις αρχές Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος που ήρθε φέτος στην Κρήτη, είχε μεγαλύτερη άνεση ώστε να ταξιδέψει και να ξοδεύει χρήματα, ακόμα και εκτός των ξενοδοχείων. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, η επιβολή των «μίνι lockdown» τον τελευταίο μήνα, οδήγησε σε κάποιες ακυρώσεις. «Ήταν λογικό γιατί όταν δεν έχουν μουσική ούτε στο ξενοδοχείο, τι διακοπές μπορούν να κάνουν;», αναρωτήθηκε.

«Αν μείνουμε ανοιχτοί θα πιάσουμε το ποσοστό του 60% της κίνησης του 2019», παραδέχτηκε ο κ. Κουρκουνάκης, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι, «αν μείνουμε ανοιχτοί μέχρι αρχές Νοέμβρη θα δείξει ότι μπορεί να γίνει η παράταση της σεζόν στην Κρήτη. Του χρόνου αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε τέλη Απρίλη και αν πάμε έως πρώτο 10ημερο Νοέμβρη θα είναι μια πολύ καλή σεζόν και μια παρακαταθήκη για επέκταση της σεζόν και για τα επόμενα χρόνια».