Την εποχιακή τους εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2023 έκαναν Αμερικανοί μετεωρολόγοι απαντώντας στο εάν τελικά η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακραίους καύσωνες.
Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι του AccuWeather απαντούν σε όλα ερωτήματα για την πιθανή εξέλιξη του καιρού από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ειδικότερα οι μετεωρολόγοι Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, αναφέρουν πως «ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει σχετικά πρώιμα στην κεντρική και την βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν πιο δροσερές συνθήκες καιρού καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2023 να μην σπάσει νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όπως συνέβη το 2022 και το 2021 σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική», σύμφωνα με το forecastweather.gr.
Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που κατάγραφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όπως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2021 και στην Δυτική Ευρώπη το 2022, σύμφωνα με τους ίδιους φέτος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
«Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία θα εμπλουτίζει με υψηλά ποσοστά υγρασίας τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη νεφώσεων που θα περιορίζει την θερμοκρασία να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως από την άλλη θα ανεβάζει τον υδράργυρο κατά την διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες λόγω και της αυξημένης υγρασίας» υπογραμμίζουν.
Δεδομένου λοιπόν ότι η πλειονότητα των κτιρίων στην Ευρώπη είναι φτιαγμένα για να διατηρούν την θερμότητα εντός του χώρου, αν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, θα δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων ειδικά στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εξηγούν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι και αναφέρουν πως «η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα λιγότερα κύματα καύσωνα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ενδεχομένως οι θερμοκρασίες να διατηρηθούν μέσα στον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής ακόμα και στην Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σερβία».
Πού αναμένεται το πιο ξηρό και θέρμο
Το πιο ξηρό και θερμό καλοκαίρι αναμένεται στην Σκανδιναβία αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, ενώ τον ίδιο κίνδυνο έχουν η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Ας μην ξεχνάμε το γεγονός που συνέβη το 2018, όταν η Σκανδιναβία αντιμέτωπισε ένα ιδιαίτερα ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, το οποίο προκάλεσε τις χειρότερες πυρκαγιές στην σύγχρονη ιστορία. Επομένως, επειδή ενδεχομένως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος να καταστούν οι πιο ξηροί μήνες τόσο για τις Σκανδιναβικές χώρες όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος ξηρασίας είναι αρκετά υψηλός.
Η μόνη περίπτωση λοιπόν, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να καταστεί πιο βροχερός ο καιρός στις προαναφερθείσες περιοχές, αν ευνοήσει φυσικά και η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, γύρω στα τέλη Αυγούστου. Από κει και πέρα η ποσότητα των βροχοπτώσεων θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους όπως είναι η ροή των αεροχειμάρρων αλλά και η επίδραση της θερμής φάσης Ελ Νίνιο που θα κυριαρχήσει έως και το 2024 επηρεάζοντας συνολικά την διάταξη της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
«Αναμένονται συχνότερες περίοδοι βροχοπτώσεων»
Τώρα η πιο ευνοημένη ζώνη στην Ευρώπη σύμφωνα με τους ίδιους για το φετινό καλοκαίρι, θα είναι από την Βόρεια Γαλλία, την Γερμανία και την Πολωνία έως και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου αναμένονται συχνότερες περίοδοι βροχοπτώσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα, καταγράφοντας βροχές αρκετά πάνω από τον μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής και επισημαίνοντας ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καιρικά φαινόμενα που θα προκαλούν ισχυρούς ανέμους και σφοδρές χαλαζοπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και μέρες με καλές καιρικές συνθήκες και καλοκαιρινές θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, αφού υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ημερών όπου θα καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου θα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο ειδικά στα Βαλκάνια.
Τέλος όσον αφορά την Ισπανία, την Πορτογαλία, καθώς και τα νότια τμήματα της Γαλλίας, ενδέχεται να έχουν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, επισημαίνοντας ωστόσο οι μετεωρολόγοι ότι δεν θα βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, καθώς οι καταιγίδες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εναποθέτουν στο έδαφος μεγάλο όγκο νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι υδροφόροι ορίζοντες να μην προλαβαίνουν να αποθηκεύσουν σημαντική ποσότητα νερού.