Πώς θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος – Ποιους πολίτες αφορά

Πρέπει να διαβάσετε

Στα χνάρια των τουλάχιστον 115 χωρών του εξωτερικού  και η Ελλάδα, καθώς  στις προσεχείς ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2024, χιλιάδες πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμηση τους για τους υποψηφίους του κόμματος που στηρίζουν, μέσω της επιστολικής ψήφου.

Τη νέα αυτή δυνατότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού

Ένας τρόπος εκτέλεσης του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών για τον οποίο από το 2019 έχει αποφασιστεί με σειρά ρυθμίσεων.

Η επιστολική ψήφος είναι η δυνατότητα να μπορείς να ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα από τον τόπο όπου κατοικείς και να μην χρειάζεται να μεταβείς δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο σου.

Παράλληλα η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει σημαντικά όσους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εποχιακούς εργαζόμενους, τους ναυτικούς, όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμα και των φοιτητών ή των μαθητών των τελευταίων τάξεων του λυκείου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις ρυθμίσεις η επιστολική ψήφος θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Βασικό ζήτημα οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού (και εντός της Ελλάδας) να δηλώνουν δηλώνουν εγκαίρως την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο.

Η πρόθεσης για επιστολική ψήφο θα γίνεται ψηφιακά καθώς σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι.

Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.

Η επιστολική ψήφος δεν θα αφορά μόνο όσους ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν λόγω κρίσης, αλλά ακόμα και τον πολίτη που την περίοδο των εκλογών διαμένει εκτός συνόρων προσωρινά (για επαγγελματικούς σκοπούς, για παράδειγμα) και δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις εθνικές κάλπες.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή.

Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.

Στη συνέχεια θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Και δεύτερος φάκελος ασφαλείας

Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).

Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους, εν ολίγοις, τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας, οδός…)

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Δηλαδή, δεν θα έχει σημασία η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, αλλά το αν έχει παραληφθεί έγκαιρα.

Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα επιστρέφουν στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα