Πώς τα Προγράμματα Επαγγελματικής Ανάπτυξης ενισχύουν το ESG

Πρέπει να διαβάσετε

Νίκος Βασιλάκης
Νίκος Βασιλάκης
Μηχανικός Υλικών
O Νίκος Βασιλάκης είναι MSE Msc Μηχανικός Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας & Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ΤΕΕ/ΤΑΚ, Σύμβουλος Βιομηχανικής Κυκλικής Ανάπτυξης -ESG-CΟx-RnD & Διαχείρισης Έργων, Ειδικός Συνεργάτης Σ.Ε.Β.Π.Η, Μέλος ΔΣ Ο.Α.Κ ΑΕ

Οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αλλάζουν όλο και περισσότερο από το να είναι προσανατολισμένοι στο κέρδος σε κοινωνικά προσανατολισμένους. Έρευνα του Forbes δείχνει ότι η στροφή προς τη βιωσιμότητα έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων έως και 30%. Κατά συνέπεια, το Περιβάλλον, η Κοινωνική συνοχή, και η Διακυβέρνηση (ESG) έχει αναδειχθεί ως θεμελιώδης πυλώνας της οργανωτικής επιτυχίας.

Τώρα, το ESG δεν είναι απλώς μια εταιρική ορολογία. Είναι κάτι περισσότερο από την αύξηση των εσόδων. Πρόκειται για την επίδειξη μιας  δέσμευσης για ηθική συμπεριφορά, περιβαλλοντική διαχείριση με κοινωνικό αντίκτυπο. Ωστόσο, η εφαρμογή ESG απαιτεί ενδελεχή κατανόηση των βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας.

Κατανόηση του ESG

Το ESG σημαίνει Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση και αναφέρεται σε ένα σύνολο κριτηρίων που χρησιμοποιούνται από επενδυτές, ενδιαφερόμενους φορείς και οργανισμούς για την αξιολόγηση της απόδοσης μιας εταιρείας και του κοινωνικού αντίκτυπου πέρα από τις παραδοσιακές οικονομικές μετρήσεις. Το ESG περιλαμβάνει τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους, αλληλεπιδρούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη και αντιμετωπίζουν βασικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και θέματα διακυβέρνησης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αξιολογούν τον αντίκτυπο μιας εταιρείας στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους και να μειώσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί θα πρέπει να δεσμεύονται για την ενεργειακή απόδοση, τις πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και τη μείωση της ρύπανσης.

Κοινωνικοί Παράγοντες

Οι κοινωνικοί παράγοντες επικεντρώνονται στις σχέσεις μιας εταιρείας με τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τις κοινότητες και την ευρύτερη κοινωνία. Αυτό περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τις εργασιακές πρακτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράγοντες Διακυβέρνησης

Οι παράγοντες διακυβέρνησης αναφέρονται στα συστήματα και τις διαδικασίες που καθοδηγούν τη λήψη εταιρικών αποφάσεων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Αυτό περιλαμβάνει θέματα όπως η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, η αποζημίωση στελεχών, τα δικαιώματα των μετόχων και η ηθική επιχειρηματική συμπεριφορά.

Ακριβώς όπως οι περισσότερες πρωτοβουλίες, το ESG είναι τόσο σημαντικό όσο και η ευαισθητοποίησή του. Σε τελική ανάλυση, πώς θα γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι η βιωσιμότητα είναι σημαντική για την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαχείριση, αν δεν γνωρίζουν καν τις βέλτιστες πρακτικές της;

Τώρα, όσον αφορά την ευαισθητοποίηση, εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης.

Βοηθούν στην ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία της βιωσιμότητας τόσο για τους ρόλους τους όσο και για τον οργανισμό συνολικά. Με την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των πράξεων τους, η εκπαίδευση προωθεί τη βαθύτερη κατανόηση των αρχών της βιωσιμότητας και παρακινεί τα άτομα να συμβάλουν θετικά στους στόχους βιωσιμότητας.

Ένας από τους κύριους στόχους του ESG είναι η θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Στον πυρήνα του, το ESG είναι μια σαφής έκκληση προς τους οργανισμούς να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Για το σκοπό αυτό, η αποτελεσματική εκπαίδευση είναι το κλειδί για την ενδυνάμωση των εργαζομένων να υιοθετήσουν βιώσιμες συμπεριφορές και πρακτικές στην εργασιακή της καθημερινότητα.

Παρέχοντας πρακτική καθοδήγηση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των απορριμμάτων, την αποδοτικότητα των πόρων και τις φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, τα προγράμματα κατάρτισης ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να κάνουν συνειδητές επιλογές που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η εκπαίδευση αειφορίας διεγείρει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους να εξερευνήσουν νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της αειφορίας. Προάγοντας μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και πειραματισμού, τα προγράμματα κατάρτισης δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να εντοπίζουν βιώσιμες ευκαιρίες, να ξεπερνούν τα εμπόδια και να αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν την απόδοση βιωσιμότητας του οργανισμού.

Η εκπαίδευση εξοπλίζει τους εργαζομένους με τα εργαλεία και τις τεχνικές που είναι απαραίτητες για τη μέτρηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της απόδοσης της βιωσιμότητας. Παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση και την αναφορά, οι οργανισμοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την παρακολούθηση της προόδου, τον εντοπισμό τομέων προς βελτίωση και την επίδειξη του αντίκτυπου των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας στους ενδιαφερόμενους.

Τα εταιρικά προγράμματα κατάρτισης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής και Διακυβέρνησης (ESG) στο χώρο εργασίας, εξοπλίζοντας τους εργαζομένους με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη νοοτροπία που απαιτούνται για την προώθηση θετικών αλλαγών και τη δημιουργία κοινής αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους. Με την ενσωμάτωση των αρχών ESG στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, οι οργανισμοί μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα ευθύνης, ηθικής και βιωσιμότητας, καθώς το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται προς ολιστική κυκλική Οικονομία.

Άλλα Πρόσφατα