Πώς να φροντίσετε μια γάτα που έχει μόλις γεννήσει

Πρέπει να διαβάσετε

Παρότι είναι απαραίτητο να στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας με σκοπό την αποφυγή της δημιουργίας περισσότερων αδέσποτων, αμέτρητα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα παραμένουν αστείρωτα.

Επομένως, δεν είναι λίγες οι περιστάσεις κατά τις οποίες μπορεί να γίνουμε μάρτυρες σε μια γατογέννα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, και καταλήγουν να περιθάλπουν μία γάτα που πρόκειται να γεννήσει.

Μπορεί οι γάτες να αναλαμβάνουν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό, να γεννήσουν τα μικρά τους, είναι σημαντικό όμως να βρίσκεστε κοντά, έτοιμος/η να παρέχετε ό,τι βοήθεια χρειαστεί σε μία γάτα που φέρνει στον κόσμο τα γατάκια της. Ας δούμε, πιο συγκεκριμένα, τι μπορείτε και τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε μια γάτα αφού γεννήσει.

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η γάτα και τα γατάκια της βρίσκονται σε έναν άνετο, ζεστό χώρο, απομονωμένο όσο γίνεται από τα πιο πολυάσχολα και πολύβουα σημεία του σπιτιού. Παρατηρείτε συστηματικά τη γάτα και τα γατάκια για οποιοδήποτε σημάδι που δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, ώστε να μπορείτε να απευθυνθείτε εγκαίρως, αν χρειαστεί, σε έναν/μία κτηνίατρο.

Επίσκεψη σε κτηνίατρο

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρο με τη γάτα και τα γατάκια, περίπου μία εβδομάδα μετά τη γέννα. Αν η μαμά δεν έχει εμβολιαστεί, η επίσκεψη αυτή είναι ευκαιρία για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί της. Ακόμα, ενδέχεται να χρειάζεται θεραπεία για τα σκουλήκια, ώστε να προστατευτεί τόσο αυτή όσο και τα μωρά της.

Πώς να φροντίσετε τη γάτα και τα γατάκια της

Οι δύο-τρεις πρώτες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη μαμά γάτα και τα μικρά της. Τα μωρά πρέπει, κανονικά, να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ακόμα, αν η μαμά πρόκειται να παρουσιάσει προβλήματα μετά τη γέννα, αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία θα εμφανιστούν.

Μην πιέζετε τη μαμά γάτα να δεχτεί την προσοχή σας. Επιτρέψτε της να θέσει εκείνη τον ρυθμό της αλληλεπίδρασής σας. Αν είναι κατοικίδιό σας εδώ και πολύ καιρό, μπορεί να καλωσορίζει τις επισκέψεις σας, ενώ αν πρόκειται για κάποια αδέσποτη γάτα ενδέχεται να θέλει τον χώρο και τον χρόνο της για να νιώσει ασφαλής μαζί σας. Αρκεί, για αρχή, να βεβαιωθείτε ότι τα γατάκια θηλάζουν συστηματικά και φαίνονται να είναι καλά.

Φτιάξτε, λοιπόν, έναν ήσυχο, ξεχωριστό, και ζεστό χώρο για τη γάτα και τα μωρά της. Τα μικρά γατάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όσο είναι ακόμη ημερών. Η μαμά τους τα ζεσταίνει, αλλά αν φύγει για να φάει ή να πάει στην τουαλέτα, είναι σημαντικό να υπάρχει μια πηγή θερμότητας ή κουβέρτες για τα γατάκια, καθώς κινδυνεύουν σοβαρά από το κρύο.

Χρησιμοποιήστε μια κούτα που να χωράει την γατοικογένεια, και στρώστε την με πετσέτες, οι οποίες πρόκειται να βρωμιστούν καθώς τα γατάκια θα πηγαίνουν τουαλέτα. Ιδανικά, έχετε πετσέτες στρωμένες σε στρώματα, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε την πάνω πάνω και να μείνει ένα στρώμα από κάτω.

Κρατήστε τα μπολ του νερού και του φαγητού και την άμμο της μαμάς γάτας κοντά στο σημείο που κάθεται με τα μικρά της. Για τις πρώτες εβδομάδες, είναι σημαντικό να την ταΐζετε μια τροφή ειδική για μαμάδες και μωρά γατάκια σε υγρή μορφή. Μια τέτοια διατροφή θα βοηθήσει τη θηλάζουσα γάτα να παραμείνει υγιής και να μεταφέρει στα μικρά της τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Στάδια ανάπτυξης ενός μωρού

Τα μωρά γατάκια περνούν από διάφορα αναπτυξιακά στάδια τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τρεις μέρες μετά τη γέννα αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους και πέφτει ο ομφάλιος λώρος. Τα νευρικά τους συστήματα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, και γι’ αυτό μπορεί να τα παρατηρήσετε να τινάζονται όσο κοιμούνται. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο που δείχνει ότι το νευρικό σύστημα ενός μωρού αναπτύσσεται.

Γύρω στις δύο εβδομάδες, τα γατάκια ξεκινούν να μπουσουλάνε, επιχειρούν να σταθούν όρθια, και βγάζουν δοντάκια. Για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, η μαμά τους τα γλείφει στην κοιλιά και γύρω από τον πρωκτό μετά το θηλασμό για να τα βοηθήσει να πάνε τουαλέτα. Αν η μαμά δεν είναι παρούσα, θα χρειαστεί να το κάνετε εσείς αυτό για τα γατάκια, χρησιμοποιώντας ένα ζεστό, νωπό πανί.

Στις τρεις εβδομάδες, τα γατάκια πρέπει κανονικά να περπατούν και να παίζουν. Μπορούν να ξεκινήσουν να τρώνε υγρή τροφή, αλλά κανονικά πρέπει να συνεχίσουν τον θηλασμό. Μπορούν, επίσης, να ξεκινήσουν να μαθαίνουν πώς να πηγαίνουν στην άμμο τους.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει ένα γατάκι

Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα γατάκια είναι τα παράσιτα. Ακόμα, μπορεί να υποφέρουν από γενετικές ή μολυσματικές ασθένειες. Δυστυχώς, υπάρχει και το σύνδρομο Fading Kitten, κατά το οποίο ένα γατάκι δεν τα καταφέρνει. Αν παρατηρήσετε κάποιο γατάκι να έχει υπνηλία και να κοιμάται πολύ, απευθυνθείτε αμέσως σε κτηνίατρο.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει μια γάτα μετά τη γέννα

Η περίοδος μετά από μια εγκυμοσύνη είναι δύσκολη για μια γάτα, καθώς τα επίπεδα των ορμονών της γίνονται άνω κάτω, ξεκινά η παραγωγή του γάλακτος, καθώς και η ανάρρωση από τη γέννα. Παρακολουθήστε τη γάτα για συγκεκριμένα σημάδια που μπορεί να οφείλονται σε κάποιες σοβαρές επιπλοκές. Οι συχνότερες από αυτές είναι οι εξής:

Μαστίτιδα: Η μαστίτιδα είναι μια βακτηριακή μόλυνση των γαλακτικών πόρων, που συμβαίνει όταν το γάλα της μαμάς γάτας εγκλωβίζεται από ερεθισμένους γαλακτοφόρους αδένες. Οι μαστοί της γάτας πρήζονται, καίνε, και έχουν μελανιασμένη όψη. Η μαμά γάτα μπορεί να μην επιτρέψει στα γατάκια να φάνε, οπότε θα χρειαστεί να τα ταΐσετε με μπιμπερό. Η μαστίτιδα χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική περίθαλψη. Η γάτα συνήθως παίρνει αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση.

Υπασβεστιαιμία: Η υπασβεστιαιμία είναι σπάνια στις γάτες, αλλά επίσης αποτελεί επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί κτηνιατρικά. Προκύπτει από την έλλειψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κρίσεις, παραπάτημα, μύες που τρέμουν, αναστάτωση, και δυσκολία στην αναπνοή. Όσο η γάτα αναρρώνει, θα χρειαστεί να ταΐσετε τα γατάκια με το μπιμπερό.

Μητρίτιδα: Η μητρίτιδα είναι μια σοβαρή μόλυνση της μήτρας, και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγουσα κατάσταση. Η γάτα μπορεί να αποβάλλει υγρά μετά τη γέννα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Αν τα υγρά όμως έχουν έντονη, άσχημη μυρωδιά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κτηνίατρο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η γάτα είναι υπνηλία, πυρετός, και διακοπή της παραγωγής γάλακτος. Μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί και να υποβληθεί σε επείγουσα στείρωση. Όσο η γάτα αναρρώνει, θα χρειαστεί να αναλάβετε εσείς την φροντίδα των μικρών της.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα