Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, κάνει πράξη το διαχρονικό «στοίχημα» για τους φορείς του τουρισμού στην Κρήτη: την επέκταση της σεζόν, καθώς από τα έως τώρα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, φέτος, πολλοί τουρίστες προγραμματίζουν τις διακοπές τους στο νησί, ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες και όχι Ιούλιο και Αύγουστο.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και το 2024, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και τη Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Άρης Ίκκος, επισημαίνοντας μάλιστα, πως σε αυτό έχει συμβάλλει και το δημογραφικό, εξηγώντας τους λόγους και τι μαρτυρούν τα έως τώρα δεδομένα:
«Για το Ηράκλειο, φέτος, τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, υπάρχει μια μικρή μείωση, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ υπάρχει επέκταση στους μήνες εκτός θερινής σεζόν, κάτι που θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενο από το νησί. Αντί οι ταξιδιώτες να επιλέξουν να αλλάξουν προορισμό αλλάζουν την περίοδο κατά την οποία θα επισκεφθούν την Κρήτη και σε αυτό διευκολύνουν και οι δημογραφικές αλλαγές, δηλαδή καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης μεγαλώνει σε ηλικία κατά μέσο όρο και καθώς οι οικογένειες με παιδιά είναι όλο και λιγότερες, έχουν την ευχέρεια να ταξιδέψουν όποτε θέλουν και όχι μόνο στην διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν που είναι οι σχολικές διακοπές. Μάιος, Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι πλέον σχεδόν καλοκαιρινοί μήνες, όμως πρόκληση σε επίπεδο υποδομών αποτελούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει οι υποδομές μας να γίνουν ανθεκτικές σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
Την ίδια στιγμή, σημαντική άνοδος καταγράφεται στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων προς τη χώρα μας από το εξωτερικό για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για την Κρήτη, σύμφωνα με το εργαλείο airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ.
Για την Κρήτη, η αύξηση στον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων είναι από παραδοσιακές αγορές, με Γερμανούς και Βρετανούς να «ψηφίζουν» και φέτος Κρήτη, αφού το 25% των θέσεων είναι από Γερμανία και το 20% από Βρετανία. Η αύξηση στην Κρήτη εντοπίζεται στα Χανιά που πλησιάζει το 6%.