Περισσότεροι από 30 είναι οι αγρότες των Κυθήρων οι οποίοι διαπίστωσαν πως είχαν εν αγνοία τους νοικιάσει τα κτήματά τους σε Κρητικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισέπρατταν τις επιδοτήσεις.

Η απάτη έγινε γνωστή μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυθηραϊκά», σύμφωνα με το οποίο δεν είναι πρώτη φορά που «απατεώνες» προσπαθούν να δεσμεύσουν παράνομα εκτάσεις του νησιού, προκειμένου να εισπράξουν επιδοτήσεις.

Ο αρχισυντάκτης των «Κυθηραϊκών» Μανώλης Καλλίγερος, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά και τόνισε πως το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ειδοποίησε τους δύο συνεταιρισμούς του νησιού, αφού θεώρησε περίεργη την ξαφνική δέσμευση τόσων κτημάτων στα Κύθηρα από αγρότες του Ηρακλείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καλλίγερο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι απατεώνες προσκόμισαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ πλαστά συμβόλαια ενοικίασης των κτημάτων.

«Στα Κύθηρα δεν πάνε όλοι να δηλώσουν τα κτήματά τους καθώς άλλοι είναι κάτοικοι εξωτερικού και άλλοι που έχουν πολύ μικρές εκτάσεις θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος να μπουν σε αυτή τη διαδικασία για λίγα χρήματα», ανέφερε ο κ. Καλλίγερος εξηγώντας πως ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες του νησιού μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο απατεώνων. «Κάποιος όμως που δηλώνει 500 τέτοια κτήματα βγάζει καλά χρήματα», συμπλήρωσε.

Ο οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει τη νομική του υπηρεσία η οποία ψάχνει να βρει ποιοι είναι εκείνοι που έχουν δεσμεύσει τα κτήματα, κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο αφού η «με το έτσι θέλω» ενοικίαση των κτημάτων φέρει και το όνομα του ενοικιαστή.

Αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να καταθέτει τον φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα.