Πώς η πανδημία αύξησε τις κρητικές εξαγωγές

Πρέπει να διαβάσετε

Αύξηση κατά 12% μετά από πέντε χρόνια «ανομβρίας» καταγράφουν οι κρητικές εξαγωγές προϊόντων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα έσοδα των εξαγωγών κυμάνθηκαν στα 460 εκατ. ευρώ προσεγγίζοντας το ρεκόρ του 2015 (492 εκατ.).

«Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει ο κλάδος των τροφίμων/ποτών σε ποσοστό 52,4% με έσοδα 249 εκατ. και τα χημικά/πλαστικά 28% και 130 εκατ., δηλαδή συνολικά το 80% των εξαγωγών ενώ ο αγροτικός εξοπλισμός, εκτός των δομικών υλικών, κυμάνθηκε στο 5,1%» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, οι εξαγωγές ελαιολάδου άγγιξαν το 60% των συνολικών εσόδων με 147 εκατ. (αύξηση 24%) ενώ τα φρούτα κατέγραψαν αύξηση 20%. Οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσίασαν μικρότερες αυξήσεις με εξαίρεση το κρασί όπου σημειώθηκε πτώση λόγω της μη λειτουργίας της εστίασης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπου εξάγεται ενώ στον τομέα των πλαστικών το σύνολο των εξαγωγών έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 120 εκατ. πέρυσι.

«Το καρδιογράφημα» των κρητικών εξαγωγών από το 2015 παρουσίαζε πτωτική τάση από τα 486 εκατ. στα 406 το 2019 ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας έγινε υπεραύξηση της κατανάλωσης εντός σπιτιού οπότε όσοι παραγωγοί είχαν τοποθετήσει προϊόντα στα σούπερ μάρκετ είδαν μεγάλη ζήτηση» ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης. Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ωστόσο να προκύπτει σε προϊόντα όπως το λάδι, από το σύστημα αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των τροφίμων NUTRI-SCORE που προωθεί η Ε.Ε. Το σύστημα απεικονίζει τη διατροφική αξία του κάθε προϊόντος σε μια κλίμακα πέντε κατηγοριών με αντίστοιχες χρωματικές και γραμματικές διαβαθμίσεις, όπου η κατηγορία «Α» (πράσινη) φέρεται ως η πιο υγιεινή και η «Ε» (κόκκινη) με την χαμηλότερη διατροφική αξία. Ο κ. Καλαμπόκης επισήμανε ότι αυτή η κατηγοριοποίηση υποβαθμίζει κατάφορα τα φυσικά και μονοσυστατικά προϊόντα μας όπως το εξαιρετικό παρθένο πλαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά κ.α, ενώ εμφανίζει ως πιο υγιεινές επιλογές πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κατατάσσεται στην κατηγορία «C» ενώ άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, εμφανίζονται ως πιο υγιεινά και σε υψηλότερη κατηγορία (Β ή ακόμα και Α). Προκειμένου να μην προχωρήσει η υποχρεωτική εφαρμογή αυτού του συστήματος από το 2022, ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα