Η σοκολάτα μπορεί να έχει ταυτιστεί στο μυαλό μας ως μια απόλαυση που ίσως είναι βλαβερή για την υγεία, όμως σε σωστή ποσότητα μπορεί να δράσει ως «καύσιμο» για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Shibaura στην Ιαπωνία, οι φυσικές ενώσεις που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, γνωστές ως φλαβανόλες, μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά την μνήμη ενεργοποιώντας το εσωτερικό σύστημα συναγερμού του εγκεφάλου, δηλαδή εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και την γνωστική απόδοση γενικότερα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Σιμπάουρα στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι όταν ποντίκια κατανάλωναν φλαβανόλες — φυσικές ενώσεις των φυτών γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες — ο εγκέφαλός τους παρήγαγε μια αιφνίδια αύξηση νοραδρεναλίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.
Εντός ώρας από την κατανάλωση τα ζώα είχαν βελτιωμένη επίδοση της τάξεως του 30% σε ένα τεστ μνήμης σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο στο περιοδικό Current Research in Food Science. Επιπλέον παρουσίασαν αυξημένη κινητική δραστηριότητα και εξερευνητική διάθεση. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η πικρή γεύση των φλαβανολών ενεργοποιεί αισθητήριους νευρώνες, οι οποίοι διεγείρουν μια περιοχή του εγκεφάλου μεταδίδοντας σήματα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον, θεωρούν ότι η προαναφερθείσα αντίδραση προκαλεί μια φυσιολογική απόκριση σε όλο το σώμα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό είναι το ίδιο δίκτυο που ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο στρες, καθώς και την εγρήγορση.
Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν τα ποντίκια αφορούσε την αναγνώριση νέων αντικειμένων, στο οποίο εξέτασαν δύο πανομοιότυπα αντικείμενα για 10 λεπτά. Έπειτα το ένα αντικείμενο αντικαταστάθηκε με ένα νέο. Εφόσον τα ποντίκια αφιέρωναν περισσότερο με το νέο αντικείμενο σήμαινε ότι θυμόντουσαν το παλιό.
Η δράση της φλαβανόλης φαίνεται να βασίζεται κυρίως στην γεύση και όχι στην απορρόφηση χημικών ουσιών. Τα προαναφερθέντα τρόφιμα λοιπόν που διαθέτουν αυτή την φυτική ένωση πιθανόν να μετατρέπει τις βραχυπρόθεσμες μνήμες σε μακροπρόθεσμες. Παρόλα αυτά τονίζεται από τους ερευνητές ότι αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά δεν μπορούν ακόμα τα ίδια συμπεράσματα να μεταφερθούν σε ανθρώπους, καθώς οι δόσεις φλαβανολών που χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που λαμβάνει κανείς με ένα απλό κομμάτι σοκολάτας. Επιπλέον κατά την επεξεργασία του κακάο χάνεται μεγάλο μέρος των υγιών φυτικών ενώσεων ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών.
Ο νευρολόγος Δρ. Τζόνσον Μουν, μιλώντας σε διεθνή μέσα, επεσήμανε ότι «παρόλο που τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, χρειάζεται προσοχή πριν θεωρήσουμε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί πράγματι να βελτιώσει τη μνήμη σε ανθρώπους». Όμως είναι αναμφίβολο το έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον που συνοδεύει τις φλαβανόλες.
Η ισορροπία δείχνει να είναι το κλειδί για την υγιή χρήση. Η μαύρη σοκολάτα, ιδιαίτερα αν διαθέτει κακάο σε υψηλή περιεκτικότητα μπορεί να ενταχθεί σε μια διατροφή και να έχει πολλαπλά οφέλη χάρις τις αντιοξειδωτικές τις δράσεις. Παρόλα αυτά η ποσότητα πρέπει να είναι περιορισμένη, αφού είναι πλούσια σε θερμίδες. Συμπερασματικά όσο δελεαστική και να είναι η ιδέα ότι η σοκολάτα οξύνει το μυαλό μας, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα που να το αποδεικνύουν αναμφίβολα. Όμως ακόμα μπορεί να ενταχθεί, με μέτρο, στην διατροφή μας και να την απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις με ενδεχόμενα οφέλη.


