Πολυτεχνείο Κρήτης: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το παράδειγμα του Ισραήλ

Πρέπει να διαβάσετε

Μια νέα ανάλυση για τους επόμενους 3 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα με βάση την εμπειρία του Ισραήλ, δίνει στο φως της δημοσιότητα το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ακολουθώντας τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στο Ισραήλ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Ατσαλάκης και ο Ερευνητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Β. Τσούμπρης, μέσω των μοντέλων πρόβλεψης δίνουν στοιχεία για το ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τους επόμενους μήνες.

Τονίζοντας για μια ακόμη φορά την καθοριστική σημασία που έχει η συνέχιση και βελτίωση του ρυθμού των εμβολιασμών αλλά και η πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες εκτιμούν πως «είναι δυνατό να έχουμε πλήρη έλεγχο της πανδημίας τον Ιούλιο».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Τα δεδομένα της εξέλιξης των εμβολιασμών και της επίδρασης τους στην πανδημία στο Ισραήλ, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνητών, καθώς είναι τα μόνα πραγματικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα για αναλύσεις και συγκρίσεις. Οι μέχρι πρότινος προβλέψεις για πρώτη φορά μπορούν να συγκριθούν με πραγματικά δεδομένα πλήρους ελέγχου της πανδημίας από το Ισραήλ. Το Ισραήλ κατάφερε την άρση το απαγορευτικού την 15/2, δηλαδή 30 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, και 20 ημέρες από την κορύφωση των θανάτων, σχεδόν ολικό άνοιγμά της αγοράς την 15/3, δηλαδή 60 ημέρες από την κορύφωση των κρουσμάτων και 50 ημέρες από την κορύφωση των θανάτων. Σήμερα 3 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων άρθηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας (εκτός από τους δημόσιους χώρους) και άνοιξαν όλα τα σχολεία.

Σχήμα 1: Η εξέλιξη του κινητού μέσου όρου 7ημερών των κρουσμάτων στο Ισραήλ

Στο Σχήμα 1 απεικονίζεται η εξέλιξη της πανδημίας στο Ισραήλ. Η επίδραση των εμβολιασμών είχε ως αποτέλεσμα την κορύφωση των κρουσμάτων του τελευταίου κύματος στα μέσα Ιανουαρίου 2021. Δέκα μέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων κορυφώθηκαν και οι θάνατοι. Η πορεία του πλήρους ελέγχου της πανδημίας διήρκησε 3 μήνες. Στην διάρκεια του τριμήνου παρουσιάστηκαν σε δυο περιπτώσεις εξάρσεις των κρουσμάτων. Στο σημείο Α του σχήματος 1 η έξαρση των κρουσμάτων ήταν αποτέλεσμα της σταδιακής απελευθέρωσης της οικονομίας. Στο σημείο Β του σχήματος παρατηρείτε δεύτερη έξαρση των κρουσμάτων που οφείλεται στην άρση του απαγορευτικού («lockdown»).

Σήμερα το Ισραήλ έχει πετύχει, 3 μήνες από την κορύφωση των κρουσμάτων και 80 μέρες μετά την κορύφωση των ημερήσιων θανάτων, να έχει ανοσία, είτε από τον εμβολιασμό ή έχοντας νοσήσει το 85% των άνω των 16 ετών του πληθυσμού. Επιπλέον έχουν μειωθεί από την κορύφωση τους:

α) τα κρούσματα κατά -98%

β) οι θάνατοι κατά -87%

γ) οι διασωληνωμένοι κατά -78%

δ) οι νέες εισαγωγές κατά -93%

Σχήμα 2: Η εξέλιξη του κινητού μέσου όρου 7ημερών των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Στην χώρα μας στο σχήμα 2 φαίνεται η κορύφωση του 7ήμερου κινητού μέσου των κρουσμάτων του τελευταίου κύματος η οποία επιβεβαιώθηκε στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. Αναμένεται η κορύφωση των θανάτων στα τωρινά επίπεδα και ή συνέχιση της μείωσης των κρουσμάτων με βάση την μείωση στο Σχήμα 1 της πανδημίας του Ισραήλ. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όταν θα φθάσουμε στα αντίστοιχα σημεία Α και Β, κατά το Πάσχα, κατά την σταδιακή άρση του απαγορευτικού, και κατά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Στο σχήμα 3 δείχνει την πρόβλεψη τις 24/3/2021 όπου είχαμε προβλέψει την κορύφωση των κρουσμάτων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου και τον έλεγχο της πανδημίας τον Ιούλιο.

Σχήμα 3: Πρόβλεψη εξέλιξης των κρουσμάτων την 24/3/2021

Η κορύφωση των κρουσμάτων ήδη επιβεβαιώθηκε. Μένει να τηρηθούν τα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ελέγχου του κορωνοϊού τον Ιούλιο, δηλαδή 3 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, όπως ακριβώς έγινε και στο Ισραήλ. Εάν προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς προβλήματα, και σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, θα είναι δυνατό να έχουμε πλήρη έλεγχο της πανδημίας τον Ιούλιο.

Οι παραπάνω προβλέψεις δίνουν ένα όραμα -ένα μονοπάτι- για το οποίο αξίζει να παλέψουμε. Χρειάζεται όμως σημαντική ατομική προσπάθεια από όλους μας για να επιτευχθεί αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη. Είναι πάρα πολύ σημαντική η ατομική μας συμβολή για την τήρηση των αποστάσεων, την ορθή χρήση της μάσκας και την αποφυγή συνωστισμών τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο.

Μπορούμε να οραματιστούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων του Ισραήλ και να κάνουμε μια ακόμα σημαντική προσπάθεια για να προφυλάξουμε την υγεία μας, να ξεκινήσει ο τουρισμός και να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα