Ο πρώτος γύρος για τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή (18.05.2025) όμως οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την κυβερνοασφάλεια της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα (14.05.2025) την απόπειρα ανάμιξης ξένης χώρας.
Συγκεκριμένα, το NASK, το εθνικό ινστιτούτο ερευνών που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια στην Πολωνία, αποκάλυψε απόπειρα ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές, με διαφημίσεις στο Facebook στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, που πιθανόν έγινε με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Ως προς την επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρασκόφσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Συναπισμός των Πολιτών, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ιστορικό Κάρολ Ναβρόσκι, που είναι επικεφαλής του πολωνικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης και με τον ακροδεξιό Σλάβομιρ Μέντζεν.
«Το Κέντρο Ανάλυσης Παραπληροφόρησης NASK εντόπισε πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του Facebook που ίσως χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Το υλικό παρουσιάστηκε στην Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωση
«Οι λογαριασμοί διαφήμισης που εμπλέκονται στην εκστρατεία δαπάνησαν περισσότερα για πολιτικό υλικό τις τελευταίες 7 ημέρες από οποιαδήποτε εκλογική επιτροπή», ανέφερε το NASK, ωστόσο δεν διευκρίνισε από ποια χώρα μπορεί να προήλθε η χρηματοδότηση.
Η Πολωνία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο ρόλος της ως κόμβου μεταφοράς βοήθειας προς την Ουκρανία την καθιστά βασικό στόχο για ρωσική κατασκοπεία, δολιοφθορά και κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Ραφάλ Τρασκόφσκι έχει το προβάδισμα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 18 Μαΐου, με ποσοστό 33,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IBRiS για το εβδομαδιαίο περιοδικό Polityka που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο Κάρολ Ναβρότσκι, ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), συγκεντρώνει ποσοστό 21,6% ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Συνομοσπονδίας Σλάβομιρ Μέντζεν, με ποσοστό 11,8%.
Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων, με τους υπόλοιπους να συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά.
Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν ξεπεράσει το όριο του 50% στον πρώτο γύρο, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την 1η Ιουνίου 2025 μεταξύ των δύο επικρατέστερων.