Politis.gov.gr: Παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα για τις υποθέσεις των πολιτών με το Δημόσιο

Πειθαρχικές κυρώσεις για υπαλλήλους και υπηρεσίες που δεν θα το εφαρμόσουν

Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Η νέα πλατφόρμα «Ψηφιακή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της αίτησής τους στο Δημόσιο» (politis.gov.gr) που θα επιτρέπει πλέον στον κάθε πολίτη να παρακολουθεί ψηφιακά την εξέλιξη κάθε αιτήματος που υποβάλλει στο Δημόσιο, παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως πρόκειται για την υλοποίηση μιας βασικής δέσμευσης του νόμου για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη.  Κεντρικό εργαλείο της πρωτοβουλίας είναι η νέα πλατφόρμα politis.gov.gr, η οποία θα επιτρέπει την ψηφιακή παρακολούθηση της πορείας μιας υπόθεσης. «Προχωρούμε πλέον στην εφαρμογή μιας από τις πιο βασικές πρωτοβουλίες του νόμου για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη. Για πρώτη φορά οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ψηφιακά για την πορεία μιας υπόθεσής τους στο Δημόσιο. Αντί να είναι σε ένα λεωφορείο για το οποίο δεν ξέρουν ποιες είναι οι επόμενες στάσεις και ποια θα είναι η κατάληξη -ο τερματικός σταθμός- τώρα έχουν μια ενημέρωση για το ποια υπηρεσία χειρίζεται το θέμα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση και ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης».

Intime

Μια από τις πρακτικές αλλαγές που τόνισε είναι η απλούστευση των διαδικασιών με χρήση υπεύθυνων δηλώσεων: «Η όλη διαδικασία αξίζει τον μικρό κόπο προκειμένου ο πολίτης να μην αισθάνεται υπήκοος, αλλά πραγματικά πολίτης μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Πλέον, με μια υπεύθυνη δήλωση, ο πολίτης έρχεται και λέει ότι διαθέτω αυτό το πιστοποιητικό και προχωρά η υπόθεσή του. Αν έχει οικονομικό αντικείμενο, περιμένει μερικές μέρες παραπάνω, έστω ένα τρίμηνο, μέχρι το κράτος να ξεκαθαρίσει το θέμα, και πάλι η υπόθεση προχωρά».

Πειθαρχικές κυρώσεις για υπαλλήλους και υπηρεσίες που δεν θα το εφαρμόσουν

Ο ίδιος προειδοποίησε για τυχόν αντίσταση στη δημόσια διοίκηση: «Η διαδικασία της καταχώρησης είναι απλή. Προβλέπονται βεβαίως οι σχετικές πειθαρχικές κυρώσεις για τους υπαλλήλους που με διάφορες προφάσεις θα αρνηθούν να εφαρμόσουν αυτό το καινούργιο, σύγχρονο, απλό, ηλεκτρονικό, ευρωπαϊκό σύστημα». Επίσης, όρισε σύντομη προθεσμία για πρακτικά βήματα: «Έως τις 7 Ιουλίου θα πρέπει όλα τα υπουργεία, οι δήμοι και οι δημόσιοι οργανισμοί να έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους το ωράριο λειτουργίας τους».

Όπως στις εταιρίες courier

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξηγώντας την πρακτική χρησιμότητα της πλατφόρμας politis.gov.gr, χρησιμοποίησε το παράδειγμα των εταιρειών ταχυμεταφορών για να καταδείξει την αμεσότητα της πληροφόρησης. «Όπως ακριβώς πλέον στις courier γνωρίζουμε το δέμα μας πού βρίσκεται -ξέρουμε ότι πάρθηκε, είναι σε ένα στάδιο διακομιδής ή το έχει πάρει ο διανομέας- έτσι ακριβώς πλέον θα ξέρουμε πώς προχωρά και η υπόθεσή μας. Είναι πολύ σημαντικό για να χτίσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στα τεχνικά εργαλεία που διευκολύνουν τον πολίτη, προαναγγέλλοντας παράλληλα περαιτέρω αναβαθμίσεις. «Δημιουργείται ένας αυτόματος αριθμός έτσι ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα, να υπάρχει το “tracking”, και ένα QR code προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να ανακαλέσει το σύστημα πολύ γρήγορα κάθε φορά που θέλει να πληροφορηθεί την υπόθεσή του και να δει πού βρίσκεται», σημείωσε, ενώ αποκάλυψε: «Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε και τη νέα, πιο προσωποποιημένη έκδοση του gov.gr. Εκεί πέρα πλέον υπάρχει μια ειδική ενότητα για τα αιτήματα των πολιτών».

«Ακτινογραφία των αναγκών του κράτους»

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, επισήμανε πως η νέα πλατφόρμα αποτελεί μια «τεράστια ποιοτική αλλαγή» που στηρίζεται σε χρόνια προετοιμασίας. Χαρακτήρισε τη νέα εφαρμογή ως μια «επανάσταση» που αλλάζει τα δεδομένα για τους δημόσιους λειτουργούς και τους πολίτες. «Μιλάμε πολύ για τον πολίτη και αυτό πρέπει να κάνουμε, αυτή όμως η συζήτηση που κάνουμε σήμερα είναι μια τεράστια ποιοτική αλλαγή και επανάσταση και για την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Αυτό δηλαδή που ανέφερε ο αντιπρόεδρος, επί της ουσίας η αλλαγή σχέσης εμπιστοσύνης με τον πολίτη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της λογοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στο πολίτη είναι αυτό που χτίζουμε εδώ πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Χαραλαμπογιάννη.

Η κ. Χαραλαμπογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση της πλατφόρμας με την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων, τονίζοντας πως η διαφάνεια θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγικών στελεχών. «Η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση των υπαλλήλων και άρα η επιβράβευση της παραγωγικότητας θα είναι αντικειμενικότατη και εμφανής σε όλο τον κόσμο, εννοώ θα είναι σε κοινή θέα μέσω των πληροφοριακών συστημάτων», υπογράμμισε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως «ακτινογραφία» των αναγκών του κράτους: «Από εδώ πέρα, από αυτή εδώ την πλατφόρμα, θα εμφανίζεται πραγματικά πού υπάρχει ανάγκη και πού εμείς πρέπει να στελεχώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις δομές του Δημοσίου».

Πώς θα λειτουργεί

Ο γενικός γραμματέας, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε τα τεχνικά βήματα της πλατφόρμας politis.gov.gr. «Ο δημόσιος υπάλληλος εισέρχεται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης και για ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας παίρνει και ένα OTP. Καταχωρούμε το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ και τον αριθμό πρωτοκόλλου. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η διαδικασία για την οποία έχει ζητήσει την αίτηση, έρχονται προσυμπληρωμένα από το Μίτο. Δημιουργείται ένας αυτόματος αριθμός και ένα QR code προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να ανακαλέσει το σύστημα πολύ γρήγορα κάθε φορά που θέλει να πληροφορηθεί για την υπόθεσή του».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης διευκρινίστηκε πως η πλατφόρμα αφορά όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου και μετά. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε πως μέχρι τις 7 Ιουλίου, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί και οι δήμοι οφείλουν να έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους το ωράριο λειτουργίας τους, σημειώνοντας: «Το κάνουμε, είναι κάτι αυτονόητο, έτσι ώστε οι πολίτες που θέλουν να έχουν μια επαφή, να πάνε αυτοπροσώπως σε μια υπηρεσία, να ξέρουν πότε λειτουργεί».

Προηγούμενο

Παρουσιάστηκαν οι πρώτες γυναίκες που θα υπηρετήσουν στον στρατό

Επόμενο

Νέος εξοπλισμός πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες του Δήμου Χερσονήσου

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα