Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Politico: Το σχέδιο της ΕΕ να αξιοποιήσει το πάγωμα των δασμών Τραμπ για να προμηθευτεί LNG – Τα δύο «αγκάθια»

Πρέπει να διαβάσετε

Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επαναφέρει στο τραπέζι την προσφορά αγοράς περισσότερου φυσικού αερίου «στοιχηματίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις μετά την παύση των δασμών που κλονίζουν την οικονομία» περιγράφει σε σημερινό δημοσίευμά του το Politico.

Κατά το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους με γνώση των σχετικών συνομιλιών, «η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και θα προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει την οργή του Τραμπ για το διατλαντικό εμπόριο».

Ο τρόπος που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέσω της συγκέντρωση της ζήτησης, μια διαδικασία που θα επέτρεπε μεγαλύτερες, πανευρωπαϊκές παραγγελίες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, αλλά ιδανικά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές».

Politico: Το σχέδιο της ΕΕ να αξιοποιήσει το πάγωμα των δασμών Τραμπ για να προμηθευτεί LNG - Τα δύο «αγκάθια»

Σύμφωνα με το Politico, η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και μήνες να εμπλέξει την κυβέρνηση Τραμπ στο θέμα αυτό, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι η προσέγγισή τους γινόταν δεκτή με σύγχυση και αδιαφορία από την Ουάσινγκτον. «Τώρα, ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει – οι αγορές καταρρέουν και οι ηγέτες των επιχειρήσεων εκλιπαρούν τον Τραμπ να αλλάξει τακτική» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο Τραμπ κάλεσε την Ευρώπη να δαπανήσει 350 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για αμερικανική ενέργεια για να καλύψει αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ως «επίμονο εμπορικό έλλειμμα».

Ένα 24ωρο αργότερα ακολούθησαν η ανακοίνωση Τραμπ για «πάγωμα» των περισσότερων παγκόσμιων δασμών για 90 ημέρες, κίνηση την οποία, σύμφωνα με το Politico, η ΕΕ εκλαμβάνει ως ένα ακόμη άνοιγμα για να προωθήσει την προσφορά της σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ωστόσο παραμένει ασαφές το πόσο καλά θα λειτουργούσε το σύστημα συγκέντρωσης της ζήτησης καθώς η ΕΕ ξεκίνησε κάτι παρόμοιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ελπίζοντας να μειώσει τις τιμές, όμως λίγες εταιρείες συμμετείχαν τελικά.

Δεύτερο στοιχείο ανησυχίας, κατά το δημοσίευμα, είναι οι τιμές του LNG. Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων τους στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η καλοκαιρινή βιασύνη για την αγορά προμηθειών – μεγάλο μέρος των οποίων είναι αμερικανικές – θα ανεβάσει το κόστος. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτοί οι κανόνες, ελπίζοντας ότι η ευελιξία αυτή θα τους επιτρέψει να δαπανήσουν συνολικά λιγότερα χρήματα για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα