Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
26.2 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μπλόκο» και στο ρωσικό χρυσό

Πρέπει να διαβάσετε

«Μπλόκο» στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού ανακοίνωσαν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν από την σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σε λίγες ώρες στη Γερμανία.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα μετάσχει στην τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στις Βαυαρικές Άλπεις.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό.

Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρινίζει η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Και συνέχισε:

«Οφείλουμε να ‘στραγγίξουμε’ τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απαγόρευση του χρυσού στις λονδρέζικες αγορές, που αποτελούν σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, θα έχει «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια», σημειώνει η βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό «για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις», καταλήγει.

Έκκληση Τζόνσον για περισσότερη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έκανε έκκληση προς τους ηγέτες των χωρών της G7 να μην εγκαταλείψουν το Κίεβο και την αρωγή τους προς αυτό, τέσσερις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Αλλά χρειάζεται την υποστήριξή μας για να τα καταφέρει. Τώρα δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Σάββατο (25/6), μια μέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας των Επτά» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη νότια Γερμανία.

Η βρετανική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να χορηγήσει 525 εκατομμύρια δολάρια» στην Ουκρανία, υπό την μορφή εγγυήσεων δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντιμετωπίσει έλλειψη χρηματοδότησης το φθινόπωρο.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα