Ερευνητές που συνδύασαν περισσότερα από 60.000 αρχεία γεννήσεων με δεδομένα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που ζούσαν σε αστικές περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Αυτό σημαίνει τοκετός πριν τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων κύησης, σύμφωνα με τη μελέτη του UT Southwestern Medical Center, στο Ντάλας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξήσεις στις εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU), αναπνευστικά προβλήματα στα βρέφη και άλλα προβλήματα στην υγεία τους.
Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα σημαντικό συστατικό των καυσαερίων των οχημάτων.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την έντονη κυκλοφορία, αποτελεί σημαντική απειλή για τις εγκύους, καθώς και για την υγεία του παιδιού τους μετά τον τοκετό», δήλωσε ο Δρ. David Nelson, ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας.
«Η σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και των αναπνευστικών παθήσεων στην παιδική και ενήλικη ζωή είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά αυτή η μελέτη εντοπίζει τις επιπτώσεις στον περιγεννητικό πληθυσμό», σημείωσε ο Nelson.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του πρόωρου τοκετού, αλλά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Στη μελέτη συμμετείχαν έγκυες από την περιοχή του μετρό του Ντάλας που γέννησαν μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2021 στο νοσοκομείο Parkland Memorial.
Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από τη βάση δεδομένων του συστήματος ελέγχου της ποιότητας αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) με στοιχεία για τις κυήσεις γυναικών που ζουν σε απόσταση 10 μιλίων από ένα σταθμό ελέγχου της ατμόσφαιρας.
Οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου για τις έγκυες ανά τρίμηνο και στη συνέχεια αξιολόγησαν την επίδραση.
Τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε διοξείδιο του αζώτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συσχετίστηκαν σημαντικά με τους πρόωρους τοκετούς, καθώς και με την αύξηση των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας ΜΕΘ και του χαμηλού βάρους γέννησης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σύνδεση με υψηλότερα ποσοστά αναπνευστικών προβλημάτων, ανάγκης για αναπνευστική υποστήριξη και αξιολόγησης σήψης για τα νεογνά.
Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού πριν από τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων κύησης, ήταν οκτώ φορές υψηλότερος για εγκυμοσύνες που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύγκριση με εκείνες με τα χαμηλότερα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.